Med nos för barns behov

Med nos för barns behov
Tränade hundar som Livia har även i stressade vårdsituationer visat sig kunna lindra känslor av ensamhet, depression och få patienter mer kontaktsökande.

Forskning. Specialtränade Livia är en viktig komponent i Sveriges första studie om hundars hälsoeffekter på sjuka barn.

4 februari 2015

Att få gosa med en lurvig päls eller busa med en fyrbent lekkamrat är något som många barn gillar och mår bra av. Kan det också påverka hälsan hos barn på sjukhus? Hos vuxna har vårdhundar visat sig ge positiva effekter som ökade halter av kortisol och oxytocin, vilket ökar välbefinnandet och minskar upplevelsen av smärta. ?

Doktoranden och barnsjuksköterskan Maria Lindström Nilsson ska nu ta reda på om detsamma gäller barn. Som hundägare vet hon vad kontakten med djur kan betyda, men det är hennes yrke som driver på intresset.?

— Att arbeta med hundar berör verkligen kärnan inom barnsjukvården. Det handlar om att skapa distraktioner. Vi försöker alltid att tänka ett steg längre och fokusera på det friska hos barnet, säger hon.??

Vårdhundstränade tiken Livia har skolats in på avdelning 95B, barnkirurgen vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Att hon uppskattas av barnen har Maria Lindström Nilsson redan fått uppleva. En tonårig patient, halvsidesförlamad efter ett trauma, var färdigbehandlad men kunde inte skrivas ut. Tonåringen kunde inte gå och saknade livsgnista.?

— Från att inte ha brytt sig om någonting började jag nu få frågor om hunden varje gång vi sågs. Tre veckor efter det första mötet blev patienten utskriven och kunde då använda sina ben.

Livia har tidigare arbetat på Lilla Erstagården, ett barn- och ungdomshospice utanför Stockholm. Nu börjar snart studien i Uppsala och Maria Lindström Nilsson har delat ut enkäter till personalen.?

— Det är klart att det finns frågor kring hundrädsla och allergier bland både personal och föräldrar. Vi har gjort en noggrann riskanalys om bland annat hygien och allergi och Livia kommer bara att träffa ett barn i taget, säger hon. ??

Livia är en labradoodle, en australisk hypoallergen ras, och kommer att vara nybadad inför varje ny kontakt.?

Det här mäts:

  • kortisol i saliv
  • oxytocin i urin
  • syresättning
  • hjärtfrekvensens variabilitet
  • hudkonduktans
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida