…men många drömmer om Europa

Tjugo studenter har just avslutat eftermiddagens lektion. För flera är det en barndomsdröm som går i uppfyllelse när de nu är på väg att bli sjuksköterskor. Men arbetslöshet och låga löner får många att drömma om utlandsjobb nu när Litauen blivit medlem i EU.

7 juni 2004

I vitrinskåpet längst bak i klassrummet finns njurar och hjärtan i sprit. De är från den sovjetiska tiden – de förklarande texterna är på ryska – och de var gamla redan när Litauen frigjorde sig från Sovjetunionen för tretton år sedan.

Studierna är mer up to date. Det försäkrar dekan Algimantas Baublys. Tillsammans med fyra andra högskolor har Siauliu Kolegija haft besök av representanter för eu-kommissionen, som gått igenom utbildningens innehåll och kvalitet. Enligt deras bedömning lever den upp till kraven i eu:s sektorsdirektiv för sjuksköterskeutbildning.

En av de tjugo studenterna är Laura Zibaityte. Som barn drömde hon om att bli läkare. Nu ska hon bli sjuksköterska. Hennes framtid är utstakad: först fortsatta sjuksköterskestudier på mastersnivå på universitetet i Kaunas, sedan flytt till Norge.

– Jag har släkt där.

Egle Danasaite har många släktingar som arbetar inom sjukvården. De rådde henne att inte söka till sjuksköterskeutbildningen – hon gjorde det ändå.

– Jag ljög om vilken utbildning jag hade sökt. Mina släktingar fick veta det först när jag blivit antagen.

Också Egle funderar på att gå vidare till universitetet i Kaunas.

– Jag är stolt över skolan här i Siauliai. Vi har fått en utbildning på hög nivå. Vi har lärt oss att arbeta självständigt och ta initiativ och att jobba i lag. Vi läser till och med kurslitteratur för läkarutbildningen.

Men Egle Danasaite vill också ut i världen. Hon har redan gjort upp med rektor om att få sluta terminen en månad tidigare. Då ska hon försöka få arbete i England. Anhöriga som bor där ska hjälpa henne med att ordna jobb.

Men det är det där med språket. Egle läste tyska i skolan.

– Nu går jag kvällskurser i engelska. Och så kan jag ju kroppsspråket…

Varför vill hon flytta utomlands? Viktigaste orsaken är bristen på arbete:

– Vi är 60 studenter på den här kursen. Kanske kan åtta av oss få jobb.

Också för Gitana Vaisvilaite är det en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Föräldrarna avrådde – utbildningen är för svår, trodde de. Och visst är den svår, men hon klarar den.

– Jag flyttar till Vilnius. Min pojkvän bor där. Där är det lättare att få jobb. Och lönen, ja, den är okej. Man får väl hoppas att den blir högre i framtiden.

Laura Smigelstyte och Aurimas Gruseckis har kommit lite längre i sin utbildning. De har ett knappt år kvar av sin tre och ett halvt år långa utbildning. Vi träffar dem på centralsjukhuset i Siauliai där de går på praktik.

Laura har flera sjuksköterskor i släkten, men för henne själv var utbildningen bara andrahandsvalet. I första hand hade hon velat läsa tillämpad ekologi.

Också Aurimas har sjuksköterskeyrket i släkten: hans mamma arbetar på den psykiatriska kliniken. Som man är han ganska ensam om sitt yrkesval. I flera år har inga manliga studenter alls antagits, men just i hans kull finns två män till.

– Jag trivs bra. Det är lite enklare för oss killar, vi får lättare jobb. Det enda som var lite knepigt var att praktisera på kvinnokliniken. Patienterna tycker det är konstigt, de kallar oss »doktorn«.

Och att bli läkare är just vad Aurimas siktar på. Eller att flytta utomlands. För lönerna är alldeles för låga. Mellan 600 och 800 lita kan den nyutbildade sjuksköterskan räkna med att få i månadslön. Och löneutvecklingen är föga imponerande, för att inte säga obefintlig. På en vanlig avdelning på sjukhuset är lönen för en sjuksköterska just nu 700 lita. Aurimas mamma arbetar halvtid, för det får hon 500 lita, och det beror på att hon har ett tillägg för att hon jobbar på den psykiatriska kliniken.

Enligt Laura Smigelstyte och Aurimas Gruseckis flyttar många sjukvårdsutbildade utomlands. usa står högst på önskelistan tillsammans med Skandinavien och England. Men själva har de inte sett några rekryteringspatruller.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida