Mensen blir frivillig spår fransk gynekolog

Inom något tiotal år kommer kvinnor förmodligen att kunna välja om de över huvud taget vill menstruera, spådde gynekologen Elisabeth Aubeny från Paris på en konferens i Rom i helgen.

Med preventivtabletternas intåg kom kvinnans möjlighet att förskjuta sin menstruationsblödning. I dag finns det specialdesignade tabletter som tas kontinuerligt i tre månader till ett år som minskar antalet blödningar. Och i teorin kan långtidsintag av preventivmedel med progestogen få menstruationen att upphöra i flera år.

Men är det något som kvinnorna önskar? En engelsk studie gjord 1980 visade att kvinnor ville ha sin månadsblödning, men sedan dess har många kvinnor ändrat inställning.

Fler vill ha kontroll

Elisabeth Aubeny redogjorde för flera europeiska studier av kvinnors syn på att menstruera och konstaterade att de kvinnor som skulle vilja ha kontroll över om de ska menstruera eller inte blir allt fler.

I Holland 1999 uppgav 31 procent av de tillfrågade kvinnorna mellan 25 och 34 år att de helst skulle vilja slippa sin menstruation helt, i Tyskland 2004 hade antalet stigit till 37 procent, och i Frankrike året därpå till 57 procent. En färsk studie från Italien uppgav hälften av de kvinnor som inte hade några problem i samband med sin menstruation att de ville ändra tidsintervallet i sin menstruationscykel.

? Som orsaker uppgav kvinnorna högre livskvalitet, bättre hygien och mindre blodförlust, berättade Elisabeth Aubeny.

Bli av med ”dåligt blod”

Men en stor minoritet föredrar fortfarande att ha sin blödning varje månad. På frågan varför anger de: för att försäkra sig om att de inte är gravida, för att de tycker att det är deras natur, för att de blir av med ?dåligt blod?, som ett tecken på kvinnlighet eller för att de är rädda för hormoner.

? Men det verkar som om fler och fler kvinnor i början av 2000-talet skulle föredra att ha kontroll över om de vill menstruera eller inte. Och inom de närmsta åren kommer det förmodligen att bli helt valfritt, trodde Elisabeth Aubeny.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida