Metastudie. Allmänna hälsokontroller ifrågasätts

Hälsokontroller minskar inte risken att dö eller drabbas av allvarliga sjukdomar. Tvärtom kan de leda till onödiga diagnoser och behandlingar.

7 november 2012

Oklar nytta Oberoende Cochrane-institutet har gått igenom 14 studier som under lång tid har följt upp hur det går för personer som kallats till hälsokontroller, jämfört med personer som inte har gjort det.?

De som kallats fick fler diagnoser, till exempel högt blodtryck eller högt kolesterol, jämfört med dem som inte genomgått hälsokontroll. Men det var ingen skillnad mellan grupperna när det gäller insjuknande i allvarliga sjukdomar som cancer eller hjärtsjukdom. Det var heller ingen skillnad i antalet dödsfall.??

— Vad vi kan se av de här studierna verkar det inte finnas några fördelar med att kalla patienter till allmänna hälsokontroller, säger forskaren Lasse Krogsbøll vid Cochrane-institutet i Köpenhamn.?

I Västerbottenprojektet, som pågått sedan 1985, erbjuds alla västerbottningar hälsoundersökningar vid 40, 50 och 60 års ålder. Fokus ligger på att förebygga diabetes och hjärt-kärlsjukdom, något som man också har lyckats med, enligt flera studier. Men det är inte randomiserade studier och de ingår därför inte i Cochrane-rapporten.?

Professor Lars Weinehall, som ledde uppbyggnaden av projektet, håller med om att hälsointerventioner är ett komplicerat område. Men han menar att minskad dödlighet inte är det viktigaste målet med hälsoundersökningarna i Västerbotten, utan bättre livskvalitet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida