MF 4.56 är känsligare
än 5.07

Känselbortfall hos typ 2-diabetiker upptäcks tidigare med monofilament 4.56 än med monofilament 5.07.

Semmes-Weinsteins monofilament (MF) 4.56 har högre känslighet än Semmes-Weinsteins monofilament (MF) 5.07. Det visar diabetessjuksköterskan Lise-Lotte Edwall
i en jämförande studie. Med MF 5.07 upptäcktes 41 av de 72 patienter som hade neuropati enligt definitionen, medan 53 av de 72 upptäcktes med MF 4.56.

? Att vi hittar fler patienter med känselbortfall med MF 4.56 kan betyda att vi tidigare hittar de som har nervskador, säger Lise-Lotte Edwall.

Förhindra skador
Tidig upptäckt av nervskador ökar möjligheterna att förhindra fotskador hos personer med diabetes. Hittills har instrumentet MF 5.07 tillsammans med vibrationstest rekommenderats för att undersöka om känseln i fötterna har försämrats.

Lise-Lotte Edwall undersökte i sin studie alla 342 med typ 2-diabetes som kom till två vårdcentraler för årlig kontroll under fyra månader. För att identifiera perifer neuropati använde diabetessjuksköterskan en modifierad neuropati-symtom-skala (NSS) och en modifierad neuropati-dysfunktion-skala (NDS). För beröringstest användes MF 5.07 och 4.56 på alla patienter. MF 4.56 har ett tryck på fyra gram och 5.07 har ett tryck på tio gram.

Ny undersökning
De 342 patienterna undersöks nu tre år senare med samma metoder i en uppföljande studie. Om de 37 patienter som hade känselbortfall enligt MF 4.56 ? men inga andra symtom på neuropati i den första studien ? nu visar sig ha symtom på neuropati betyder det att MF 4.56 är en effektiv metod för att upptäcka neuropati mycket tidigt.

Lise-Lotte Edwall betonar att tidig upptäckt av känselbortfall eller andra tecken på neuropati alltid medför ett ställningstagande till vad det innebär och vad man ska göra.

Dialog viktigt
? Diabetessjuksköterskan måste ha en dialog med patienten om vad han eller hon ska vara observant på; att det är viktigt att tänka på att känseln är nedsatt och att det kan behövas inlägg i skorna. Det är också viktigt att trycka på betydelsen av fotvård, val av fotbeklädnader och rökvanor. Allt för att förebygga ytterligare komplikationer.

Lästips:
Edwall L. Fotundersökningar av patienter i primärvården med typ 2-diabetes – olika mätmetoders inbördes överensstämmelse och relation till kliniska tecken och symtom på fotkomplikationer. Uppsala universitet: Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, 1999.

Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård och behandling av patienter med diabetes mellitus. Socialstyrelsen, 1999.

Spri & Medicinska forskningsrådet. Diabetikers fotproblem, konsensusuttalande. Stockholm: Spris   förlag, 1998.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida