Mia har koll på underlivet

Mia har koll på underlivet
”Även om man kan tycka att medvetenheten om bäckenbottenskador höjs långsamt händer det massor inom vården”, säger fysioterapeuten Mia Fernando.

Sfinkterruptur. Vid sin första förlossning drabba­des Mia Fernando själv. Nu har hon skrivit den bok hon velat läsa som nybliven mamma — och arbetar med kvinnors hälsa.

Mia Fernandos dröm är att det ska finnas en fysioterapeut på varje mödravårdscentral. De skulle träffa alla kvinnor, minst en gång under graviditeten och en gång efter förlossningen. Fast hon inser att resurserna kanske inte räcker.

?— Men en riktigt bra anamnes är viktigt. Jag hoppas att alla barnmorskor vågar fråga kvinnorna vid efterkontrollen hur de har det med kiss, bajs och sex och att de, när det behövs, remitterar till en fysioterapeut eller gynekolog. Jag har aldrig träffat en kvinna som inte velat berätta om sina problem, säger Mia Fernando, själv fysioterapeut.??

Hon har använt sin egen erfarenhet som drivkraft. Hon sprack från slida till ändtarm när första barnet föddes för fem år sedan. Trots att sfinkterrupturen var omfattande missades den av vården. Det dröjde nästan ett år innan hon fick hjälp.?

Sedan dess har Mia Fernando gått igenom en första lagning och en reoperation för att återställa musklernas funktion. Hon har också bytt yrkesinriktning. Med nya högskolepoäng och omfattande självstudier har hon specialiserat sig inom kvinnohälsa.?

— Som fysioterapeut är jag van vid att arbeta med leder, muskler och smärta på ett handfast sätt. Jag kan undersöka musklerna och vet hur de ska fungera i normala fall.

??I våras kom hennes och illustratören Louise Winblads bok ut, Mammaroll och snippkontroll. De går systematiskt igenom vad som händer det första året efter en förlossning, allt från bristningar och svullna underliv till sömnbrist och sexliv beskrivs.

?Författarna fick kontakt med varandra genom sina bloggar, som på olika sätt belyser kvinnohälsa och småbarnsliv. I boken beskriver de hur många kvinnor hörde av sig. De visste inte vart de skulle vända sig med sina frågor om vad som är normalt. Efter förlossningen är allt fokus i vården på bebisen.

?Egentligen borde kvinnan följas lika noga, resonerar Mia Fernando. Till hennes mottagning i Stockholmsförorten Enskede kommer kvinnor som drabbats av skador vid förlossningen. Hon behandlar också gravida, kvinnor med framfall och patienter med endometrios. Hon föreläser ofta och arbetar en dag i veckan med Sveriges kommuner och landstings satsning för kvinnohälsa.

??I dag finns ett 40-tal fysioterapeuter i landet som arbetar med kvinnohälsovård, men fler behövs, anser Mia Fernando. Därför låter hon regelbundet kolleger gå bredvid för att lära sig mer. ?

I ett blogginlägg nyligen berättade hon att en besökande kollega fick göra en vaginalundersökning på henne själv. ”Patienterna hade lämnat återbud, så vad gör man?”

?— Jag vill så gärna ha kolleger som är kunniga på området, då gäller det att vara bjussig. Fördelen är att man lättare kan guida om personen är för hårdhänt eller rent av för försiktig, det kan nästan upplevas som tafsande. Sådan respons ger ju sällan patienterna, säger Mia Fernando.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida