Mindre risk att dö för följsamma patienter

1 september 2006

För personer som tar sina läkemedel som de ordinerats är risken att dö nära nog halverad jämfört med dem som bara tar sina mediciner ibland, eller inte alls. Om det är placebo eller riktiga läkemedel spelar ingen roll.

Det visar en metaanalys av 21 studier med sammanlagt nära 47000 deltagare, gjord av forskare vid universitetet i Alberta i Kanada.

Den troliga förklaringen till varför dödligheten är så mycket lägre hos dem som följer ordinationen, även om det bara är sockerpiller, är enligt författarna att de förmodligen generellt sköter sin hälsa bättre och även är följsamma till andra behandlingar och hälsoråd.

Resultatet stämmer väl överens med en liknande studie på drygt 7000 patienter med kronisk hjärtsvikt som publicerades i Lancet i december i fjol. En av författarna var Inger Ekman, sjuksköterska och docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Kanske är de som tar sina mediciner mer engagerade i sin hälsa och lever sundare än de som inte är så följsamma, säger hon.

Källor: British Medical Journal 2006;333:15-18. Lancet 2005;366:2005-2011.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida