Missade extrapengarna. ”Var inte för snäll i jul”

Missade extrapengarna. ”Var inte för snäll i jul”
Ida Höglund har varit "för snäll" för sista gången, efter jobbinhoppen under ledigheten med Elise. Foto: Sylvia Höglund

Hon räddade sommarens mest svårbemannade helg med inhopp under föräldraledigheten — men fick ingen extra ersättning. Nu vill Ida Höglund varna andra.

3 december 2014

Det var i början av augusti och mitt under familjens semester. Ida Höglund var föräldraledig med yngsta dottern Elise, då sex månader. Syskonen hade spelat fotbollskupp och bilen var fullastad med kläder och leksaker efter en utflykt till ett stort varuhus. Då ringer telefonen.?

”Vi behöver verkligen din hjälp, du är den enda vi kan få in om vi inte ska behöva be någon annan avbryta sin semester”, sa verksamhetschefen i andra änden av luren, berättar Ida Höglund.

?Hon brukar alltid vara mån om att ställa upp när det behövs. Just den här helgen fick hennes arbetsplats, barnkliniken i Västervik, inte ens tag i hyrsjuksköterskor.

?Ida Höglund bestämde sig för att hoppa in. Eftersom det var mitt under semestrarna skulle det ge ett bra tillskott till familjens ekonomi, tänkte hon.??

Hon fortsatte jobba lite extra under sommaren, bland annat tog hon en lördagsnatt med kort varsel. Men allt har hon ångrat senare.?

När lönebeskedet kom hade hon varken fått den särskilda sommarersättning som hennes kolleger fick eller kvalificerad övertid för den helg hon jobbade natt.

?När hon frågade varför fick hon veta att hon själv skulle ha begärt bättre villkor, innan hon tackade ja till att jobba. Vid korta inhopp under föräldraledigheten gör du jobbet utanför anställningen, som timvikarie. Du är då inte är garanterad de ersättningar eller villkor som ingår i din vanliga anställning. Däremot har du ett bra läge att förhandla om extra ersättning, något som Ida Höglund inte tänkte på. ??

— Jag var naiv och trodde det var självklart att jag skulle få ersättning för att jag ställde upp när de verkligen behövde mig. I stället fick jag höra att jag är för snäll. ?

Checklista: Inhopp under föräldraledigheten

  • Förhandla alla villkor, som övertid och extrapengar, innan du tackar ja.
  • Få skriftligt på de ersättningar ni är överens om. Räcker med ett mejl.
  • Ta inte ut föräldrapenning samtidigt.
  • Var överens med arbetsgivaren om att du inte bryter din föräldraledighet för ett kort inhopp. Du har endast rätt till tre föräldraledighetsperioder per år.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida