Missade utomkved

Missade utomkved
Kvinnans symtom berodde inte på att hon spelat fotboll, utan på ett utomkvedshavandeskap. Foto: Istockphoto

Både sjuksköterskan och läkaren låste sig vid att den gravida kvinnan hade spelat fotboll.?

På kvällen efter inskrivningssamtalet i mödravården högg det i kvinnans underliv. Hon kontaktade sjukvårdsupplysningen som rådde henne att avvakta.

??Nästa dag ringde hon igen, berättade om magsmärtorna, att hon var i tionde veckan och hade fått ont efter att ha spelat fotboll. Hon beskrev smärtor i nedre delen av magen och blygdbenet. När hon låg på rygg gjorde det ont att andas, och när hon gick på toaletten. Hon kunde knappt vara uppe för smärtan. ?

Sjukvårdsrådgivningen hade en mall som sade att patienter med kvinnans symtom genast skulle hänvisas till kvinnosjukvården. Men sjuksköterskan bedömde att besvären kom från bäckenet eller korsryggen. Hon gav råd om kost och smärtstillande läkemedel. På eftermiddagen sökte kvinnan hjälp på lättakuten. Läkaren bedömde besvären som oklar buksmärta. Han fann inga tecken på allvarlig akut buk­åkomma och rekommenderade kvinnan att avvakta. ??

Sju dagar senare kom kvinnan till gynmottagningen i ambulans. Genast misstänktes extrauterin graviditet. Patienten försämrades hastigt och opererades akut för utomkvedshavandeskap och sprucken äggledare. ?

Kvinnan klagade till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på telefonrådgivningssjuksköterskan och läkaren. Båda två har tagit fasta på att kvinnan hade spelat fotboll och koncentrerat sig på de rörelsekorrelerade symtomen i stället för graviditeten, skrev verksamhetscheferna i sina yttranden. Ivo kritiserar både sjuksköterskan och läkaren. Utifrån symtombilden borde de ha sett till att kvinnan omedelbart fick utredning och kontroll i rätt vårdinstans. ?

(Diarienr 8.2-4711/2013-16)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida