Missnöjda medlemmar i Värmland: ”Vi fick inga svar om lönerna”

Återhållna, spefulla skratt och dånande applåder avlöste varandra när uppemot 250 medlemmar i Vårdförbundet i Värmland mötte representanter för landstingsledningen för att diskutera lönerna.

21 september 2007

För några veckor sedan väcktes spontant idén om en budkavle för rimliga löner i Värmland. På kort tid samlades 1 617 namn in till stöd för uppropet. Stämningen i Centralsjukhusets matsal i Karlstad var förtätad på torsdagskvällen när budkavlen överlämnades till fyra representanter för landstingsledningen.

– Vi är missnöjda med löneutvecklingen och med arbetsvärderingen. När tänker landstinget rätta till de här sakerna? undrade Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Landstingsdirektören Tore Olsson uppehöll sig mycket kring landstingets dåliga ekonomi, och hoppades att det skulle det gå att höja lönerna när den kommit i ordning.

Spel för gallerierna

– Det låter ju fint, men vi har hört det i många år och det händer ingenting. Det här är bara ett spel för gallerierna, suckade en medlem och drog ner kvällens första applåd.

Det skulle komma fler – och fler ironiska skratt och ett och annat burop.

Medlemmarna gav exempel på obefintlig löneutveckling, att undersköterskor hade högre lön än sjuksköterskor, om hur den dåliga lönen dödar entusiasmen för utveckling i yrket, medan budskapet från landstingsledningens representanter hela tiden kretsade kring landstingets dåliga ekonomi. Nästan aldrig möttes de två.

Eva Strandh refererade till Vårdförbundets undersökning som visar att svenska folket tycker att löneskillnaden mellan sjuksköterskor och läkare ska vara 10 000 kronor. Idag tjänar en läkare i genomsnitt 25 000 kronor mer än en sjuksköterska.

– Hur mycket tycker ni att Vårdförbundets medlemmar är värda egentligen? frågade hon de fyra landstingsrepresentanterna.

Uppskattas av patienter och anhöriga, men…

En medlem sa att hon känner uppskattning från patienterna och deras anhöriga.

– Men en gång i månaden – när löneavin från landstinget kommer – får jag veta vad landstinget tycker att jag är värd. 

Mot slutet av mötet började landstingsrepresentanterna mjukna något. De lovade ”att ta med sig tillbaka” flera av de synpunkter som kom från deltagarna på mötet.

– De var pressade, de lyssnade på oss. Jag tror inte de visste hur stort missnöjet med lönerna är. Personaldirektören Gunnar Blomquist sa ju faktiskt att han har fått en ny bild nu, kommenterade Eva Strandh efter mötet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida