Misstänkte inte postoperativ infektion

Flera dagar efter operationen drabbades kvinnan av kräkningar och feber. Sjuksköterskan rådde henne att avvakta.

Kvinnan sökte på akutmottagningen för plötsliga kräkningar. Hon hade fem dagar tidigare opererat bort sitt andra bröst för bröstcancer.

Det visade sig att kvinnan hade 38,1 i feber. Den sjuksköterska som tog emot henne i receptionen rådde kvinnan att avvakta, följa temperaturen några dagar, och höra av sig om hon blev sämre.

Då stygnen skulle tas två veckor senare upptäckte man att det hade uppstått vävnadsdöd i operationsområdet.

Kvinnan anmälde sjuksköterskan till Ansvarsnämnden för att hon inte konsulterade jourhavande plastikkirurg, och hävdar att man på akutmottagningen hade förmodat att hennes kräkningar berodde på att hon hade ätit lite för mycket.

Det var personalen på den vårdavdelning där kvinnan hade legat som hade hänvisat henne till akutmottagningen då hon ringde dem om sina besvär.

Kvinnan tror att den omoperation som blev nödvändig på grund av nekrosen hade kunnat bli mindre omfattande om hon hade fått rätt mottagande på akuten.

Sjuksköterskan skrev i sitt yttrande att kvinnan vid sitt besök på akuten hade berättat att hon hade haft dålig aptit efter operationen, men att hon efter hemkomsten hade haft god aptit och åt ordentligt.

Hon kände sig till och med övermätt strax efter maten, och hade blivit illamående och kräkts en gång.

Då hon kom till sjuksköterskan i receptionen såg hon inte allmänpåverkad ut. Hon var trött efter operationen och visade sig ha feber, men hade – efter vad sjuksköterskan kunde erinra sig från deras samtal – inte kontrollerat temperaturen sedan hon lämnade sjukhuset efter operationen.

Ansvarsnämnden skriver i sin bedömning att kvinnan flera dagar efter operationen hade drabbats av plötsliga kräkningar och förhöjd feber. Sådan feber kan tyda på en postoperativ infektion.

Sjuksköterskan borde därför ha undersökt kvinnan närmare eller kontaktat jourhavande läkare. Hon får en erinran för att hon inte gjorde det. Beslutet har överklagats till länsrätten (HSAN 1843/03:A3).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida