Valet 2018

”Mitt politiska engagemang är separerat från mitt jobb”

”Mitt politiska engagemang är separerat från mitt jobb”
Henrik Åkerlund (SD) under sommarens Almedalsvecka. Foto: privat

Just nu är sjuksköterskan Henrik Åkerlund med och utvecklar Sverigedemokraternas sjukvårdspolitik i Stockholm. Efter valet har han troligtvis en plats i landstingsfullmäktige.

Det är få som känner till Henrik Åkerlunds politiska engagemang. Särskilt på hans arbetsplats, en akutvårdsavdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Att han inte varit öppen med att han är aktiv i Sverigedemokraterna beror på att han inte vill uppfattas på fel sätt av kolleger och patienter, berättar han.

Han gick med i SD för fem år sedan, strax efter att han blev färdig sjuksköterska. Innan dess hade han sympatiserat med partiet under en längre tid.

Utveckling åt fel håll

Det som lockat Henrik Åkerlund till SD är igenkänning. Framför allt när det gäller partiets syn på invandring och integration. Han upplever att samhällsutvecklingen går åt fel håll, att Sverige håller på att bli mer och mer otryggt, framför allt på grund av ökad kriminalitet.

Med sig har han upplevelser från uppväxten i Vårby, en förort till Stockholm som han upplevde som segregerad.

– På gymnasiet kände jag av spänningar mellan svenskar och invandrare. Mina egna upplevelser gör att jag delar Sverigedemokraternas verklighetsbild och problembeskrivning, säger han.

Vill hjälpa andra

Samtidigt, på gymnasiet, växte tanken fram att utbilda sig till sjuksköterska för att kunna hjälpa andra. Akutsjukvården har alltid lockat, framför allt tycker han om att det är ett varierande jobb.

Partipolitiken lägger han åt sidan under arbetstid, på jobbet är han bara sjuksköterska, berättar han.

– Jag tänker att mitt politiska engagemang är separerat från mitt jobb och min roll som sjuksköterska. Det är jag väldigt noga med.

Kan du förklara hur du menar med att du håller isär ditt jobb och politiken?

– Vården är ett känsligt yrke. Man träffar många olika typer av människor och i mitt jobb har jag alltid patienten i fokus, säger Henrik Åkerlund.

Arbetsmiljö och lön

Han tror det är viktigt att det finns sjukvårdspersonal i landstingspolitiken och känner att han som sjuksköterska blir lyssnad på i Sverigedemokraternas hälso- och sjukvårdsgrupp där han ingår. Gruppen ses varannan vecka för att diskutera och utveckla partiets sjukvårdspolitik i Stockholm.

– Eftersom jag jobbar i vården gör jag iakttagelser och får idéer som kan mynna ut i rimliga politiska lösningar, säger Henrik Åkerlund.

De frågor han själv tycker är viktigast för SD att driva är sjuksköterskornas löner och arbetsmiljön i vården.

Vill locka fler kvinnor

Henrik Åkerlund uppskattar att han lägger cirka tio timmar i veckan på politiken. I dagsläget representerar han SD i kyrkofullmäktige och som nämndeman. Inför valet i höst står han som nummer sju på SD:s lista till landstingsfullmäktige i Stockholm och har en plats där om inte partiet minskar sina mandat.

I takt med att SD breddat sin politik har även väljarstödet förändrats. Genom att satsa på vården som en viktig valfråga hoppas partiet kunna locka fler kvinnor.

Tycker du att Sverigedemokraterna har en bra sjukvårdspolitik?

– Jag tycker att vi har en bra vårdpolitik med stor bredd som möter de förändringsbehov som finns i vården. Samtidigt pågår det självklart ett arbete för att göra politiken ännu bättre.

Inför valet i höst intervjuar Vårdfokus anställda i vården som är engagerade i politiken i landsting och regioner. Läs fler intervjuer med företrädare för olika partier här.

Vårdfokus politikerintervjuer

Vi har hittat 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Vi har valt att intervjua de som är företrädare för partier som finns representerade i landstingen/regionerna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida