Monas fartglädje fick chefen att önska ultraljud på distans

I biomedicinska analytikern Mona Olofssons arbete ingick att köra bil för att undersöka patienter. Men hon körde gärna fort och hennes chef oroade sig. Det var då tanken på en fjärrstyrd robotarm dök upp.

En gång i månaden har Mona Olofsson vid forskningsenheten på lasarettet i Skellefteå packat in en bärbar ultraljudsapparat i bilen och kört hela vägen ut till vårdcentralerna i Norsjö, Arvidsjaur och som längst till Tärnaby, 35 mil bort. Via ett videokonferenssystem kunde då en kardiolog i Skellefteå diskutera resultatet med patienten och dennes läkare på vårdcentralen.

– Det fungerade alldeles utmärkt. Framför allt tyckte jag att det var kul att få komma till vårdcentralerna och se hur de arbetar där. Men det blev väldigt mycket körande, vilket framför allt oroade min chef eftersom jag gillar att köra fort, säger Mona Olofsson och skrattar.

Det var i en diskussion om hennes körvanor som chefen – professorn och projektledaren Kurt Boman – kastade fram tanken på en fjärrstyrd robotarm.

Kort tid därefter hade lokaltidningen ett reportage om Företagskuvösen i Skellefteå. Bland andra nämndes att där fanns ett robotföretag. Mona Olofsson kom att tänka på professorns idé. Några dagar senare stötte hon ihop med verkställande direktören för Företagskuvösen, som hon känner personligen. Hon nämnde idén om robotarmen och undrade om detta kanske var något som robotföretaget kunde tänkas vara intresserat av. Strax var ett möte mellan robotföretaget och forskningsenheten på Skellefteå lasarett ordnat.

– Chefen för företaget kom hit och fotograferade mig när jag jobbade. Han hade aldrig sett en undersökning med ekokardiografi tidigare. Redan vid första träffen började vi diskutera hur roboten skulle utformas, styras och så vidare.

I oktober i fjol, fyra år efter att idén hade fötts, var den första prototypen av robotarmen klar för att testas på riktiga patienter.

– Det har naturligtvis varit tekniska problem under resans gång. Men som det fungerar nu verkar det lovande, säger Mona Olofsson entusiastiskt.

Kontakt: mona.olofsson@vll.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida