Mot avund på nätet behöver man ”krokodilhud”
Psykoterapeuten Marta Cullberg Weston fick idén till sin bok efter att en kvinnlig bekant berättat om hur hon utsatts för avundsjuka på sin arbetsplats och mått mycket dåligt.
Det visade sig att fler kunde berätta liknande historier. ?
— Vi behöver lära oss att bemöta avund i vår vardag, för avund finns där och är svår att undvika, säger hon. ??
Hur ska vi bäst hantera den avund som resulterar i elaka påhopp och mobbning via bloggar och twittersidor, där man kan vara tämligen anonym? ?
— Det är jättesvårt att komma åt den sortens fega påhopp. Här tvingas man att ”skaffa sig krokodilhud” och se att det i längden slår tillbaka på den som beter sig så illa.??
Avund är den uppriktigaste formen av erkännande, står det någonstans i boken. Är människan ”stor nog” att inse det och inte ta illa vid sig??
— Nej! Det är bara den stimulerande avunden som fungerar så, för den är inte missunnsam. När man drabbas av missunnsam avund blir man ofta mycket illa berörd. Ofta förstår man inte alls varifrån detta hat (som avunden innehåller) kommer ifrån. Skälet till att jag skrev boken var två unga kvinnor som drabbats hårt av avund och lämnat sina jobb nedbrutna.??
Känner du någonsin själv avund, i så fall när??
— Vi känner alla avund i dess mindre allvarliga former titt som tätt, när vi tycker att någon annan gjort något bra som vi gärna hade gjort själva och så vidare. Därför är avund inte så ovanlig bland kolleger. Vi avundas dem i vår närhet, tyvärr. ?
— Jag har hela livet varit avundsjuk på dem som kan sjunga… Har inte tillstymmelse till sångröst. Men det är ju å andra sidan något jag förlikat mig med. Det är inte ett stort problem. P S-K