Möte med döden

Joan DidionEtt år av magiskt tänkande254 sidor, Atlas förlag 2005www.arenagruppen.seISBN 91-7389-213-0

3 november 2006

Joan Didion lever med sin make John Gregory Dunne i centrala New York. De har varit gifta i fyrtio år och är båda framgångsrika författare som ofta har arbetat med gemensamma projekt. De har just kommit hem från ett besök på sjukhuset där deras dotter Quintana ligger medvetslös. De sätter sig vid middagsbordet – då får John en massiv hjärtinfarkt och faller död ned.

Joan stålsätter sig för att fungera och klara av alla praktiska detaljer, men inser att hon tänker som ett barn – »om jag vägrar att erkänna att detta hänt kanske det går att ändra på händelseförloppet«. Vänner och bekanta ställer upp runt henne, men själv befinner hon sig i något slags vakuum och minns endast fragment av vad som händer tiden direkt efter dödsfallet.

Joan gör som hon alltid brukar göra, hon fokuserar på att läsa och skriva för att finna sanningen. Ett år av magiskt tänkande kallar hon det tillstånd som drabbade henne. Eller för att citera boken: »Jag skulle vilja säga att den som drabbats av sorg går igenom ett modifierat och övergående manodepressivt tillstånd och tillfrisknar.«

Döden fortsätter obarmhärtigt att knacka på hennes dörr. Kort efter det att Joan har skrivit klart denna bok dör hennes dotter, endast 39 år gammal. Sorgearbetet börjar igen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida