Mötesplats. Dans ger chans till
bättre hälsa

Varje månad bjuder de upp till dans med levande orkester. Initiativet har gjort succé bland de äldre i Lomma kommun.

Populärt Under de år som kaféet har funnits har deltagandet ökat stadigt. Många som tidigare var ensamma och isolerade har fått en chans att träffa nya vänner.

— Vi ser att det sociala livet kan öppna sig för äldre via dansen, säger Lena Modin, områdeschef för öppen verksamhet i Lomma.

Sociala mötesplatser för äldre finns i dag på olika håll i landet, drivna av kommuner och ideella krafter. De har kartlagts av Folkhälsoinstitutet, som anser att det behövs fler och att aktiviteterna behöver utvecklas för att passa olika behov och intressen.

Mötesplatserna kan spara pengar för sjukvården eftersom social gemenskap har en direkt positiv inverkan på hälsan. För det krävs en långsiktig ekonomisk planering och samarbete mellan landsting och kommun.

— Många gånger förlitar man sig på ideell arbetskraft, som är en stor och viktig resurs. Men min erfarenhet är att det måste finnas en samordnare som håller ihop mötesplatsen, säger Lena Modin.

Metoden Far, Fysisk aktivitet på recept, är en annan väg för att få människor att bli mer rörliga och lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar, depression och ångest. Psykiatern Jill Taube arbetar med att sprida metoden.

— Träning kan bryta passivitet och isolering och öka självkänslan och stresståligheten, säger hon.

Även Jill Taube tror på just dans, både som motionsform och för att utöka det sociala nätverket. Hon började själv med regelbunden dans som motionsform för ett par år sedan. R?text carina roxströmfoto mostphotos

  • Endorfiner frigörs när vi rör oss och signalsubstanserna serotonin och noradrenalin ökar i hjärnan. Det är samma ämnen som ökar vid behandling med antidepressiv medicin. Området hippocampus i hjärnan blir mindre vid exempelvis kronisk depression, men verkar öka i volym av träning.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida