Mumin i vården

Vården är inte bara allvar. Där finns också positiva möten och glada situationer.

Det vill distriktssköterskan och konstnären Agneta Borgström i Borlänge visa med sina färgglada och annorlunda bilder.

– Vården är en seriös plats. Och måste så vara med sjukdomar och dödsbud. Men jag vill visa glädjen som också finns där mitt i allvaret, säger hon.

Vårdmiljön behöver uppmärksammas mer, tycker Agneta Borgström. Efter 30 år i vården är det naturligt för henne att hämta bilder därifrån. Men inspirationen hämtar hon var som helst.

– Impulser kan jag få i tunnelbanan eller när jag läser dn. Av bilder som berör; ofta inspireras jag av fina bilder i Vårdfacket. Men det kan också vara blånande berg i Dalarna, som jag ser när jag sitter i bilen på väg hem till patienter.

Agneta Borgström vill ha med ett överraskningsmoment i sina bilder, något som betraktaren förvånas över. Det kan vara Mumintrollet eller Gustav Vasa.

– Det ska vara spännande att titta på mina bilder. De ska innehålla en blinkning till betraktaren.

Bilderna är ett slags kollage som egentligen innehåller flera bilder.

– En bild från vården kan kollidera med något helt annat – det uppstår en spänning som skapar en känsla. Hos en del väcker det positiva känslor, men en del kan säkert bli arga också.

just nu går Agneta Borgström en konstutbildning på Gerlesborgsskolan i Stockholm. Dit söker man på arbetsprover och hon tillhör de sju procenten som kom in.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida