Musik skärper sinnen för strokedrabbad

Med skön musik blir livet inte bara enklare utan även uppmärksamheten förbättras. Åtminstone tycks det vara så för strokepatienter som på grund av hjärnskadan har svårt att uppfatta vad som händer på ena sidan av kroppens medellinje, så kallad neglekt.

Brittiska forskare har i pilotförsök på personer med kronisk visuell neglekt visat att den visuella förmågan märkbart förbättras när de får lyssna på musik som de tycker om.

? Det här är väldigt spännande försök. Förhoppningsvis kan vidare forskning visa om metoden är värd att pröva på personer med neglekt. Det lär knappast vara risk för biverkningar, säger professor Arne Lindgren, överläkare vid neurologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund.

Viktigt att den är njutbar

I det brittiska försöket uppmanades tre patienter med neglekt att trycka på en knapp så fort de fick se en röd lampa lysa. Samtligas uppmärksamhet förbättrades när de fick lyssna på musik som de uppfattade som njutbar.

Personerna undersöktes även med funktionell magnetkamera. När de fick lyssna på musik som de gillade samtidigt som de utförde sina visuella övningsuppgifter aktiverades områden i hjärnan som stimuleras av positiva känslor.

Källa:Proceedings of the National Academy of Sciences, online 2009-03-23.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida