Mycket ska stämma
om Stina ska äta

6 september 2004

Stina sitter hopsjunken och tunn vid middagsbordet på demensboendet och tittar på sin mat när vi kommer på besök. De gamla sitter tre-fyra vid varje bord och personalen ilar runt och hjälper till lite här och lite där. Bredvid Stina sitter en annan gammal dam, dement även hon, men betydligt aktivare. Hon plockar med både sin egen och Stinas mat, flyttar tallrikarna fram och tillbaka och byter glas.

När vårdbiträdet kommer för att hjälpa Stina med några skedar av
maten, säger hon försiktigt: »Jag vet inte om det är min mat.« »Jo, visst är det här din mat«, säger biträdet och börjar mata henne.

Var tredje patient på sjukhus och vårdtagare i äldreboenden i Sverige är undernärd. Socialstyrelsens rapport 2000:11 Näringsproblem i vård och omsorg. Prevention och behandling, kom till för att det fanns ett behov av en lättillgänglig sammanställning av tillgänglig vetenskaplig kunskap inom området. För ett knappt år sedan antogs en resolution i Europarådet om åtgärder som måste vidtas för att komma tillrätta med de brister som finns på sjukhusen. Vad den svenska regeringen har gjort på området med anledning av den har Vårdfacket inte fått något svar på. Däremot finns det många engagerade och kunniga inom vården som inser att något måste göras. Nu finns riktlinjer för nutritionsbehandling i sjukvård och omsorg. Det har dietister, läkare och sjuksköterskor sett till.

När vi började arbeta med den här temabilagan var arbetsnamnet nutrition. Ganska snart stod det dock klart att det handlade om mycket mer än så. Med nutrition menas vad som händer med maten i kroppen; hur den sönderdelas och hur näringsämnena tas upp. För människan som ska tillgodogöra sig maten börjar processen långt tidigare. Att känna hunger, att vilja, orka och kunna äta, allt som kan sätta hinder i vägen: kroppsliga åkommor, depression, orkeslöshet, problem i munnen av olika slag. Och förstås, hur maten doftar och smakar, hur den serveras och hur miljön är där den ska ätas. Allt har betydelse. Så det blev i stället
ett tema om nutrition och ätande. Och genast framstod omvårdnadsperspektivet solklart.

När vi hade kommit så långt i researcharbetet hade vi hittat massor av goda exempel på forskning och utvecklingsprojekt, i stort och i smått, som vi ville berätta om. Allt fick förstås inte plats, men ganska mycket. Och ännu lite mer finns i lästipsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida