När guldkanten mist sin glans

När guldkanten mist sin glans

Hon var ”två glas rött-Maggan” och njöt av det. Men sakta blev drickandet ett problem. Nu vill Maggan Hägglund hjälpa andra kvinnor att börja dricka lagom — eller sluta helt.

30 april 2014

Varför dricker dagens kvinnor så mycket mer alkohol än vad våra mammor gjorde — vad hände?

?— Världen öppnades, vi fick bättre ekonomi och kunde resa utomlands och lärde oss dricka vin. Förr drack svenska kvinnor nästan inte alls alkohol. Män drack, kvinnor smuttade. Våra mammor drack kaffe, vi träffas och tar ett glas.

Din bok ger alternativet att dricka mindre, alla som dricker för mycket behöver inte sluta helt. Stämmer det verkligen??

— Ja. Det finns en mindre grupp som inte klarar att lära sig dricka lagom och de måste sluta helt. Men de allra flesta kan dra ner på sitt drickande utan större dramatik. Det är ungefär som att ändra sina matvanor. Det går, men man måste vilja.

Vad är den största vinsten med att sluta helt, som du valt att göra??

— Jag fick ta i tu med de verkliga problemen (och inte bara dämpa dem genom att koppla av med ett par glas vin) och ändra mitt liv så det passade mig! För mig var det att leva lugnare, lyssna mer på mig själv. Jag fick mycket mer energi, är inte så seg och trött. Jag blev gladare (alkoholen mixtrar lite med hjärnan så man kan bli nedstämd om man dricker lite väl mycket), blodtrycket gick ner och blev normalt, jag fick bättre hy och problemen med eksem minskade.

Saknar du alkoholen ibland??

— Ja. Jag kan sakna smaken, den lätta berusningen, lyxen. ?

Ett glas vin hjälper många att stå ut med den grå vardagen. Vad kan vi göra i stället tycker du??

— Vara extra snälla mot oss själva! Jättesnälla. Inte piska oss utan vila, göra något roligt, slappna av, promenera, gå ut i naturen, pyssla i trädgården, unna oss något alldeles härligt onödigt extra. ?

Njutnings­paradoxen

Ökad livskvalitet med ett glas mindre
Maggan Hägglund
(Libris 2014)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida