bakjour

”När jag ser bilder i jobbet jag inte vill minnas, då bakar jag”

”När jag ser bilder i jobbet jag inte vill minnas, då bakar jag”
Röntgensjuksköterskan Beate Baranovska kan se en viss likhet mellan jobbet och bakningen. ”Det behövs mycket tålamod när du bakar. På jobbet också.” Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / TV4

Röntgensjuksköterskan Beate Baranovska bakar för att släppa bilderna från jobbet. Nu släpper hon loss sin kreativitet i tv-programmet Hela Sverige bakar.

22 september 2021

– Jag har ingen vanlig mat i kylskåpet. Bara tårtor. Jag vet, jag är galen, säger Beate Baranovska och skrattar.

Nu är hon tillbaka i vardagen på röntgenavdelningen på Värnamo sjukhus. Men för inte så länge sedan bakade hon på Taxinge slott i Nykvarns kommun, under inspelningen av TV4-programmet Hela Sverige bakar. Hon trodde aldrig att hon skulle komma med i programmet. Hon hade ju bara sett en annons om det på Facebook och sökt på kul. Men så fick hon intervju på intervju och plötsligt stod hon där och bakade framför kamerorna.

Här är hela gänget som är med i tioårsjubileet av Hela Sverige bakar. Röntgensjuksköterskan Beate Baranovska sitter näst längst till höger i bild. Säsongsstarten går onsdagen 22 september kl 21 på TV4. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / TV4

– Det var jätteroligt, särskilt att träffa deltagarna. Alla människor som delade mitt intresse. Vi delade erfarenheter och recept. Vi känns mer som vänner, vi tävlade inte mot varandra – 100 procent inte. Det var en otroligt mysig stämning. Om någon behövde något så hjälpte man till.

”Kollegorna fick mig att känna att jag kan”

Även om kollegorna på röntgen inte riktigt förstår hur Beate Baranovska kan vilja temperera choklad en helkväll, så säger hon att det är tack vare dem som hon ens vågade ansöka till programmet.

– Jag började baka mer när jag flyttade till Sverige för fyra år sedan, eftersom kollegorna beställde tårtor från mig. De tyckte att jag var så duktig, de fick mig att känna att jag kan. De blev så glada när jag kom med. Gladare än min familj till och med, säger hon skrattande.

Beate Baranovska experimenterar gärna i köket. Foto: Privat.

Både hon och mamma i Lettland tyckte det var otroligt att hon kommit med i svensk tv så snart efter att hon flyttat. Men Beate Baranovska tror att det kan vara just hennes lettiska syn på bakning som gav henne en plats i tävlingen.

För om sanningen ska fram är hon inte särskilt förtjust i traditionellt svenskt fika som semlor och prinsesstårta. Visst finns traditionella bakverk i Lettland också, men där vill människor helst prova nya saker och konditorierna utvecklar nya varianter hela tiden, säger Beate Baranovska.

– Jag tror att jag kom med i Hela Sverige bakar för att jag vill förändra lite. Jag vill göra Prinsesstårta 2.0.

”När bilderna sitter fast i huvudet, då bakar jag”

Roligast av allt tycker hon det är att baka stora tårtor, gärna bröllopstårtor. Eller makroner med olika fyllningar. Hon bakar så gott som varje dag.

– Det är lite stresshantering faktiskt. Jag behöver baka någonting när jag kommer hem. Det är min avkoppling efter jobbet. Jag jobbar hundra procent och är joursyrra. Ibland är det jättetufft. När jag ser saker i jobbet som jag inte vill minnas efteråt, när bilderna sitter fast i huvudet, då bakar jag. Jag älskar att baka, säger Beate Baranovska.

Bakningen är också ett sätt för henne att vara kreativ. Innan hon pluggade till röntgensjuksköterska gick hon i konstskola.

– Jag saknar kreativiteten i mitt liv. På jobbet kan jag inte använda min kreativa sida. Då kör man som det måste köras. Så därför vill jag gå loss i köket.

Kollegorna på röntgen får smaka

Hon äter sällan mer än en provbit av sina bakverk, resten äter sambon eller arbetskamraterna upp om det inte åker i soptunnan. När kollegorna får höra att hon slängt en kaka blir de alldeles bestörta, säger Beate Baranovska skrattande.

 – De säger att jag ska ta med kakorna till jobbet. Men jag är sådan perfektionist, det går inte att ta med något jag inte är helt nöjd med.  

Tionde säsongen av Hela Sverige bakar startar onsdagen den 22 september klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida