Bokintervju

”När man blir sjuk får tiden en annan takt”

”När man blir sjuk får tiden en annan takt”
Göran Greider har nu avslutat behandlingen för malignt lymfom, en aggressiv blodcancer. I somras fick han besked om att inga cancerceller finns kvar, men han går på regelbundna kontroller. Foto: Janerik Henriksson/TT

När författaren Göran Greider drabbades av blodcancer stannade tiden upp. I Isoleringen på sjukhussalen spelades scenerna från barndomen upp och bearbetades i korta texter. Nu finns de samlade i den nya boken "Barndomsbrunnen", där också vårdpersonalen spelar en viktig roll.

I slutet av 2020 blev författaren Göran Greider dålig. Han lades in på Södersjukhuset i Stockholm med litervis av vätska i lungorna och propp i benet. Efter omfattande utredning fick han diagnosen malignt lymfom.

Hur var det?

– De misstänkte lungcancer, så när jag fick besked om blodcancer blev det en lättnad faktiskt. Jag har aldrig haft någon dödsångest, utan är i grunden en optimistisk person. Det går ju faktiskt bra för de flesta med cancer. Visst har jag känt oro någon gång under den här tiden, men det har mest varit i relation till min närmaste, säger Göran Greider.

Boken bygger på dina så kallade dagsformer – korta texter du la ut i sociala medier under behandlingstiden. Vad handlade de om?

– Jag har alltid skrivit om barndomen, men nu blev det mer akut. Jag tror att det är så att när man känner sig klen och utsatt, då börjar man tänka på de relationer som betyder mest. Eftersom det var pandemi var vi tvungna att hålla oss på rummet och då blir man mer hänvisad till sina tankar. När man blir sjuk får tiden en annan takt. Det blir som en biosalong, man ser en sak och sedan utlöser den scenen nästa. Jag fick syn på saker som jag inte tänkt på på många år.

Du skildrar också vården och vårdpersonalen – vad upplevde du?

– Det är inte roligt att ligga på sjukhus, men det har ändå gått jättebra. Folk pratar ju om att de är sura på personalen när de får vänta, men när man kommer in så är alla verkligen jättebra. Personalen är så uppmärksam på tillståndet man befinner sig i, är väldigt noga och lyhörda. Hemsjukvården har också varit fantastisk. Sedan blev det ju lite anonymt och konstigt eftersom alla haft munskydd på sig hela tiden.

– Det slog mig att vården är så mångkulturell med människor från hela världen som alla möts i sin gemensamma yrkesutövning, Det är ett exempel på lyckad integration som borde man uppmärksamma mer, tycker jag.

– Jag är ju en ganska pratsam person och har snackat med alla – städerskor, sjuksköterskor, vaktmästare och läkare. Jag har diskuterat persisk poesi med en kvinna från Iran och dyra konsultnotor med personalen på NKS, det var kul! Sedan kunde jag sakna att träffa andra patienter, vi fick ju inte gå ut i korridoren. Men ibland smög jag ut på natten ändå.

Fotnot: I nästa nummer av Vårdfokus, som kommer ut i början av oktober, har du möjlighet att vinna Göran Greiders bok ”Barndomsbrunnen”.

Om författaren

Göran Greider är författare och samhällsdebattör.

Han debuterade som poet i början av 1980-talet och har sedan dess skrivit både skönlitterära verk och fackböcker.

Sedan 1999 är han chefredaktör för den fristående socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida