När saker inte är vad de synes vara

Håkan NesserFrån doktor Klimkes horisont268 sidorAlbert Bonniers förlag 2005www.albertbonniersforlag.seISBN 91-0-010614-3

2 september 2005

49-årige Henry Maartens får ett meddelande från den flicka han älskade när de båda var 19 år. Efter en natt tillsammans försvann hon och hittades aldrig. Mördad antogs det då. Är det verkligen hon som nu tar kontakt? Kan hon vara i livet eller är det någon som spelar honom ett spratt? Tillsammans med en gammal vän får Henry anledning att fundera över det och över varför han då för länge sedan agerade som han gjorde.

Berättelsen är en av fem i denna novellsamling. Några längre, några kortare. Denna gång har Håkan Nesser inte skrivit en deckare, även om det förekommer ett och annat mord. Snarare är berättelserna en lek med det faktum att händelser, minnen och upplevelser inte alltid är vad de verkar vara. Den medvetna tanken spelar oss människor emellanåt ett och annat spratt; vi är inte alltid så rationella som vi kanske tror. En del av huvudpersonerna ställs också inför oväntade och etiskt svåra ställningstaganden.

Intressant och spännande läsning om en kort period i några människors liv; deras upplevelser, känslor och funderingar.

Några av sluten känns lite snöpliga. Men livet består ju inte bara av berättelser med bra slut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida