Enkät: När uppstår etiska dilemman på ditt jobb?
Åsa Gyberg-Karlsson
?Biomedicinsk analytiker, blodcentralen, Karlskrona, med i IBL:s etiska kommitté?
— Det uppstår dagligen etiska dilemman på jobbet, men ofta reflekterar vi inte över dem. Ta tystnadsplikten som exempel. Det är i grunden en etisk fråga eftersom det handlar om att skydda patientens integritet. Varje gång vi inte lämnar ut information, exempelvis till en anhörig, gör vi ett etiskt val, även om vi inte är medvetna om det.?
— Ett svårt etiskt beslut är när man måste bestämma sig för om man ska ta ett extra prov eller inte på en patient som inte är akut sjuk, fast det inte är beställt. Man vet att man ska spara pengar samtidigt som prioriteringsprincipen säger att vi ska utgå från patientens behov.
Isabella Erixon
Sjuksköterska, Enköpings lasaretts hemsjukvård
— Jag tycker att det är etiskt svårt att människor från olika kulturer berättar olika mycket för den som är sjuk.
— I svensk sjukvård måste vi berätta, patienten har rätt att få besked om sin sjukdom och vara delaktig i planering och behandling. Men min erfarenhet är att anhöriga ibland vill sätta stopp för informationen, för att skydda den sjuke. Ibland förstår inte patienten att han eller hon är på väg att dö. Den anhörige kan ha förstått men vill inte föra det vidare till patienten.
— När man arbetar med tolk kan det också vara svårt att avgöra om allt är exakt översatt, så att patienten kan förstå. Ibland verkar det inte så.
Åsa Wallinder
Röntgensjuksköterska, Danderyds sjukhus, Stockholm
— En av de svåraste situationerna är när vi får in äldre multisjuka patienter som inte vill delta i undersökningen. Ibland kan det kännas som att nyttan inte överstiger obehaget. En del skriker och har svårt att ligga stilla, andra förstår inte riktigt vad de gör där.
— Man kan be radiologen prata med remittenten för att se om det finns någon annan lösning, men det är i extremfall. Man får ta sig tid och förklara vad syftet är och göra det så bekvämt som möjligt för patienten. Jag tycker att vi har en bra diskussion och samarbete kring de här fallen.
Johan Hultgren
Specialistsjuksköterska i akutsjukvård, Karolinska universitetssjukhuset, Solna
— På en stor akutmottagning som vår ställs vi ofta inför svåra dilemman. Ett är när patienter kommer in och är akut psykotiska eller drogpåverkade och har ett beteende som gör att tvångsåtgärder måste sättas in — som att hålla fast någon mot deras vilja. Ett annat är när patienter är allvarligt sjuka, eller till och med döende, och vi bara kan erbjuda dem en säng här på akuten för att det saknas vårdplatser på avdelningarna. Bristen på avskildhet för patienten kan också göra att det är svårt att hålla sekretessen kring känsliga uppgifter.
— Att inte kunna ge det bästa till patienterna, till exempel på grund av vårdplatsbrist, skapar maktlöshet.