Nära 400 dödade eller fängslade för sitt fackliga engagemang

Under förra året dödades 76 fackligt aktiva och 309 fängslades, enligt en rapport från Internationella fackliga samorganisationen, IFS. I rapporten kritiseras även Sverige för den så kallade Lavaldomen.

Varje år går IFS igenom situationen för fackligt aktiva runt om i världen. Årets rapport, som baseras på anmälningar från 305 medlemsorganisationer som i sig representerar 175 miljoner arbetstagare, är en dyster läsning. Förutom de dödade och fängslade har omkring 100 000 fackligt aktiva hotats på olika sätt.

Utdrag ur rapporten  visar att i Guatemala utsätts ledare för bananarbetarnas fackförening för mord, turkiska kvinnor som planerade fackliga aktiviteter inför den internationella kvinnodagen den 8 mars fängslades.  Även journalister i länder som Turkiet och Ukraina lever under hård press.

Men Sverige går inte fritt från kritik. Den lagstiftningen som antogs efter EU-domstolens Lavaldom 2010 och som begränsar utländska arbetares möjligheter till lika höga löner och arbetsvillkor som övriga på den svenska arbetsmarknaden nämns också i rapporten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida