Diabetesläkemedel

Nässprej hävde blodsockerfall vid diabetes typ 1

Nässprej hävde blodsockerfall vid diabetes typ 1
Nässprej mot för lågt blodsocker fungerade bra för patienter med diabetes typ 1, enligt en ny studie. Arkivbild: Mostphotos

Personer som lider av diabetes typ 1 bär i dag med sig förfyllda sprutor med glukagon för att kunna återställa sockerbalansen i blodet om det plötsligt blir för lågt. Nu har försök med att häva dessa blodsockerfall med hjälp av nässprej visat sig fungera riktigt bra.

13 september 2017

Läkemedelsföretaget Lily har sponsrat en amerikansk-kanadensisk studie där forskarna har testat en nässprej innehållande glukagon i pulverform på 69 vuxna patienter med typ-1 diabetes. Under försöksperioden drabbades de tillsammans av 157 medelsvåra till svåra hypoglykemier.

I drygt nio av tio fall lyckades personerna med hjälp av nässprejet återställa blodsockerbalansen inom 30 minuter. Vid fem av de återstående sex hypoglykemierna tog det upp till 45 minuter.

Inte i något fall behövde man kalla på ambulans. Alla svåra hypoglykemier lyckades personerna tack vare nässprejen häva inom 15 minuter.

Irritation i näsan var den vanligaste biverkan av sprejen, följd av huvudvärk. I flertalet fall försvann biverkningarna inom en timma.

Forskarnas slutsats är att sprej kan bli ett alternativ till dagens glukagoninjektioner.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida