Naturvetare i stället för biomedicinska analytiker

Karolinska sjukhuset har anställt naturvetare på viruslaboratoriet för att utföra biomedicinska analytikers arbetsuppgifter.

7 januari 2003

Våren 2002 sökte viruslaboratoriet på Karolinska sjukhuset (KS) i Solna i en annons sex biomedicinska analytiker.

30 personer sökte tjänsterna, varav sex biomedicinska analytiker.

Två biomedicinska analytiker och tre naturvetare anställdes.

Vårdförbundet protesterade. I den lokala förhandlingen på viruslaboratoriet påpekade förbundet att biomedicinsk analytiker är en skyddad yrkestitel.

? Vi hänvisade också till vad hälso- och sjukvårdslagen säger om en god och säker vård; att patienter ska kunna vara säkra på att arbetet utförs av personer med rätt kompetens. Arbetsgivaren menade dock att det bara är yrkestiteln som är skyddad, inte arbetsuppgifterna. Samt att det skulle bli en kompetenshöjning och vara bra för den tekniska utvecklingen med internutbildade naturvetare och ingenjörer sida vid sida med biomedicinska analytiker, berättar Eva Nowak, Vårdförbundets ordförande på KS.

I höst var det dags igen. I slutet av november dök det upp en naturvetare för att göra biomedicinska analytikeruppgifter på kem lab.

För övriga anställda var det en total överraskning ? någon diskussion i arbetsgruppen hade det inte varit innan, inte heller någon förhandling med Vårdförbundet.

Sjukhusdirektören Maj-Len Sundin säger att det var fel att anställa de tre naturvetarna.

? Det får inte gå till på det här sättet och det har jag sagt till divisionschefen. Om man i en annons går ut och söker biomedicinska analytiker ska man anställa biomedicinska analytiker och inga andra. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida