New Age

Vårt behov av mystik

8 december 1997

Författare Lena Katarina Swanberg
Titel Förunderligt och märkligt. En resa genom New Age i Sverige
355 sidor
Förlag Bonnier Alba 1997
Cirkapris 262 kronor
ISBN 91-3451-982-3

Det uppstod
ett tomrum. En längtan. Människor vill inte bara ha riter, vi behöver riter.

Därför, menar Lena Katarina Swanberg, banades vägen för New Age. Hos oss fanns mystiken förr i kristendomen. Men den svenska statskyrkan tjänar inte längre den rollen. Inte frikyrkorna heller, för den delen. Kyrkan reducerades till en plats där vi – ja, vad gör vi i kyrkan? Går inte ens i julottan längre. När inte dopet av våra barn fyller vårt behov av mystik måste det tillgodoses på något annat sätt.

New Age är ett samlingsbegrepp för diverse yttringar av mystik och tro på det övernaturliga. Allt från den spiritism som uppstod vid förra sekelskiftet till dagens aurasomaterapi, frigörande dans och andning, numerologi, chakrasystem och allt vad det heter.

Det är genom denna värld Lena Katarina Swanberg lotsar oss, samtidigt som hon berättar om möten med goda andliga rådgivare och dåliga, inom de olika yttringar som New Age visar upp.

För mystik tilltalar henne, berättar hon. Det sunda förnuftet är bara en av tillvarons oändligt många aspekter. Det sunda förnuftet har sina begränsningar, det också.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida