Norrbottens ordförande vill leda Vårdförbundet

Ytterligare en kandidat vill bli Vårdförbundets ordförande. Jämställdhet och säker vård är två frågor som Katarina Johansson brinner för. ”Jag vill vara mer tydlig”, säger hon.

31 januari 2011

I och med dagens besked från Norrbottens ordförande är det alltså sammanlagt fyra kandidater som slåss om att få efterträda Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Katarina Johansson fick frågan för ganska länge sedan, men bestämde sig för en vecka sedan.

– Jag tror att jag skulle bli en bra ordförande tack vare mina ledaregenskaper och förmåga att se helheten, säger hon.

Rätt att jobba heltid

En viktig fråga för Katarina Johansson är jämställdhet. Hon säger att hon vill förändra könsordningen, både när det gäller patienterna och personalen.

– Män och kvinnor får inte samma vård, och kvinnor tjänar 80 procent av männens löner. Här måste det ske ett systemskifte och det räcker inte med löneavtalen, mer pengar måste prioriteras till oss.

Katarina Johansson anser att Vårdförbundets medlemmar ska ha rätt och möjlighet att få en anställning på heltid.

Ett annat exempel på en av hennes hjärtefrågor är säker vård, där öppna jämförelser kan vara ett verktyg i ett kontinuerligt förbättringsarbete.

Vilka frågor är eftersatta i dag?

– Jag tycker inte att det är något som har kommit i skymundan, däremot vill jag att vi blir ännu bättre på att koppla ihop det vi säger i politiken och det vi vill uppnå. Jag vill vara mer tydlig och visa att det går att nå framgång även när det känns segt och trögt, säger Katarina Johansson.

Hon vill även öppna dialogen med medlemmarna ännu mer och till exempel använda sociala medier för att Vårdförbundets yrkesgrupper ska kunna ta plats och göra sina röster hörda.

Vad skiljer dig från de tre andra kandidaterna?

– Jag tänker inte så utan utgår från mig själv. Jag är en strateg som har lätt för att möta människor, prata och komma till beslut även när det är tufft och jobbigt. Min förmåga att skapa energi omkring mig är också en tillgång.

Van vid att möta journalister

I dag ställs stora krav på att ”gå genom rutan”.

Har du även lätt för att nå ut i medierna och till exempel leverera ett budskap på 20 sekunder i teves direktsändning?

– Jag har mest erfarenhet från de lokala medierna i Norrbotten men omgivningen tycker att jag får fram budskapet, absolut.

Katarina Johansson, 47, är legitimerad sjuksköterska med en tjänst vid Kalix sjukhus inom allmänmedicin. Hon har länge varit fackligt engagerad och blev lokalt förtroendevald 1994 och avdelningsordförande i Norrbotten 2005. Hon är även ledamot av förbundsstyrelsen.

Katarina Johansson är mamma till två vuxna barn och bor i den lilla byn Unbyn i Bodens kommun tillsammans med sin familj.

Läs hela Katarina Johanssons presentation på Vårdförbundets nomineringswebb.

De tre andra kandidaterna till ordförandeposten är Pia Arndorff, ordförande i Skåne, Sineva Ribeiro, ordförande i Västra Götaland och Geza Bari, sjuksköterska i Södermanland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida