Nu är beslutet taget om att öppna bb i Kiruna

Den långa striden om bb i Kiruna är avgjord. Utan större dramatik röstade en överväldigande majoritet av landstingsfullmäktiges ledamöter i dag ja till förslaget att bb åter ska öppnas.

16 juni 2004

Landstingsfullmäktige i Norrbotten har för andra gången på  ett halvår beslutat att bb i Kiruna ska öppnas igen. Första beslutet togs i november i fjol, i dag på landstingsfullmäktiges möte i Arjeplog bekräftades beslutet med 55 röster mot 13.

Men vägen till dagens beslut har varit lång och knagglig och kantad av ändrade åsikter och avhopp av både politiker och tjänstemän. Det senaste i raden av avhopp står länschefen för internmedicin Ingemar Backman för. Han avgick från sin post för bara någon dag sedan. Före honom lämnade länschefen för barnmedicin Per Fahleson sitt jobb.

Kritik från Socialstyrelsen

Båda hänvisar till beslutet om att öppna bb igen, ett beslut som på medicinska grunder har kritiserats av Socialstyrelsen. Också landstingsstyrelsens ordförande Yvonne Stålnacke (s) har lämnat sitt uppdrag. Hon vill inte öppna bb i Kiruna igen.

Men den politiska ledningen, bestående av socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet, har stått fast vid det löfte som gavs i samband med att den nuvarande majoriteten formades efter valet 2002.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida