Kongress 2018

Nu är jämställdhet extra viktigt för Vårdförbundet

Nu är jämställdhet extra viktigt för Vårdförbundet
Jessica Östberg, kongressombud från Västerbotten. Foto: Jenny Kallin

Sjuksköterskan Jessica Östberg skulle gärna se att Vårdförbundet blir ett feministiskt förbund. Hittills har hon fått med sig kongressen på att skrika ännu högre i jämställdhetsfrågan.

Tre frågor till Jessica Östberg, sjuksköterska och kongressombud från Västerbotten, som fått kongressens ja på sin motion om att Vårdförbundet ska prioritera jämställdhetsfrågan ännu högre:

Är inte jämställdhet redan viktigt för Vårdförbundet?

– Jo, men jämfört med många andra är vi inte särskilt profilerade i frågan. Vi jobbar för jämställdhet, men det har inte varit så tydligt vad vi gör och vad vi står för, varken för våra egna medlemmar eller utåt.

Varför är det viktigt att Vårdförbundet blir tydligare i jämställdhetsfrågan?

– Jämställdhet är en viktig fråga att jobba för i samhället. Då behöver vi lyfta fram det lika tydligt som att vi är en fair union. Det ska bli spännande att se vad som händer nu. När vi städade på jobbet för ett tag sedan hittade vi en säkert tio år gammal manual för Vårdförbundets jämställdhetsarbete. Nu behöver vi nya underlag för hur vi ska jobba med den här frågan. Det skulle vara fantastiskt om Vårdförbundet kunde bli ett feministiskt förbund, det kanske blir till nästa vision.

Vilken jämställdhetsfråga är viktigast för dig?

– Att vi ska få till jämställda löner. Alla har ganska bra koll på löneskillnaderna mellan mansdominerade ingenjörer och sjuksköterskor till exempel. Men ojämställda löner mellan män och kvinnor finns även inom yrkena i vårt eget förbund. Det skulle vi behöva titta mer på. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida