Nu behövs pensionärernas erfarenhet och kompetens

Nu behövs pensionärernas erfarenhet och kompetens
Lars-Göran Skarph och de andra sjuksköterskorna som svarar i telefonrådgivningen har egna rum och sitter i regionens administrativa lokaler för att inte behöva ha nära patientkontakt. Foto: Åsa Hansson/Region Halland.

När Lars-Göran Skarph gick i pension för ett år sedan hade han inga planer på att arbeta som sjuksköterska igen. Nu sitter han och svarar på frågor från oroliga hallänningar och får användning för sin långa erfarenhet av vården.

? Jag var faktiskt lite tveksam först när en tidigare kollega hörde av sig till mig och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp. Men sen tänkte jag att det ändå känns värdefullt och bra att kunna hjälpa till i det här svåra läget, säger Lars-Göran Skarph, som arbetade som verksamhetschef när han gick i pension, men är utbildad sjuksköterska och distriktssköterska.

Han har suttit i telefon sedan klockan 8 i morse och tagit emot samtal i den extra telefonrådgivning för corona-frågor som vårdcentralen Halland öppnade i måndags. Nu har han en lunchpaus och sedan ska han fortsätta svara på frågor hela eftermiddagen.

Många är oroliga

? Jag är faktiskt förvånad över hur många som ringer och är oroliga. Det finns så mycket information överallt, men jag tror att man vill prata om mer personliga saker, hur man ska agera för egen del, säger Lars-Göran Skarph.

Många som ringer har sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, lungsjukdomar och kol eller så har de barn med astma eller andra sjukdomar. Oron gäller vart de ska vända sig om de behöver vård, var ska de söka nu?

? Vi svarar att de ska vända sig till sin vårdcentral som vanligt, säger Lars-Göran Skarph, lugnt.

Svårt att komma fram på 1177

En annan stor grupp som hör av sig är de som blivit sjuka och egentligen skulle ha ringt 1177 eller vårdcentralen, men som kanske inte kommer fram där.

? De undrar om det kan vara corona, om de kan få ta prov någonstans. Det är ju väldigt svårt för oss att säga vad det är, just nu går även många vanliga infektioner och säsongsinfluensa med likartade symtom. Vi frågar om de har varit utomlands eller träffat någon som varit ute och rest eller som varit sjuk. Men huvudbudskapet till alla är att de ska isolera sig och vara hemma tills de är friska och två extra dagar till.

Region Halland tog beslutet att öppna den extra telefonrådgivningen förra veckan när man såg att det under flera veckor varit hårt tryck både på 1177 och vårdcentralerna.

? Vi frågade på Facebook om pensionerade sjuksköterskor kunde tänka sig att arbeta och fick 56 svar. Nu har vi anställt 12 personer som kommer att turas om att arbeta de närmaste tre veckorna. Alla är under 70 år, säger Madelaine Gustafsson som är utvecklingsstrateg och distriktssköterska på Vårdcentralen Halland.

Bara yngre pensionärer

Att följa de nationella riktlinjerna om att de som är över 70 ska hålla sig hemma tycker hon är viktigt så därför tas bara de yngre pensionärerna in.

Madelaine Gustafsson är distriktssköterska och arbetar med utveckling på Vårdcentralen Halland. Foto: Åsa Hansson/Region Halland.

Redan första dagen, när telefonrådgivningen startade i måndags, kom det in 220 samtal och de två sjuksköterskor som arbetade då kunde omöjligt svara på alla. I tisdags utökades bemanningen därför till tre personer.

? De som arbetar här har ju väldigt mycket erfarenhet och känner sig trygga med att kunna svara på frågor och möta människors oro eftersom de har jobbat i så många år och har mycket kunskap. Vi får också höra att det är väldigt uppskattat och de som kommer fram har varit tacksamma och glada, säger Madelaine Gustafsson.

Brist på personal överallt

Bristen på personal har snabbt blivit märkbar inom vården, framför allt på grund av att så många är hemma med lättare förkylningssymtom eller måste vara hemma och ta hand om sjuka barn. Vårdfokus har stämt av läget med flera regioner och kommuner och alla säger att de saknar personal. Hur man ska hitta legitimerade ser ut att kunna bli ett stort problem och nu tittar man på möjligheten att låta pensionärer, studerande och personer som vanligtvis har administrativa tjänster rycka in. Det gör man bland annat i Skåne.

? Det är framför allt unga pensionärer som är aktuella och de vi rekryterar kan förstärka delar av vården som inte arbetar med smittade patienter, säger förhandlingschefen Jan Lundin i ett mail till Vårdfokus.

Eftersom bemanningsläget är så ansträngt har Region Skåne också beslutat att ge generell dispens för att hyra in bemanningsanställda.

Även Västra Götalandsregionens HR-direktör uppger det kan bli aktuellt att ta in medarbetare som nyligen gått i pension.

Tveksamt att arbeta med patienter

Att jobba en hel dag kan bli lite tröttsamt, tycker Lars-Göran Skarph på telefonrådgivningen i Halland. Framöver räknar han med att arbeta ungefär halvtid. Men när Vårdfokus frågar om han kan tänka sig att även arbeta med patienter framöver blir han tveksam.

? Då får man ju börja väga in det här med den egna åldern och risken att själv bli sjuk. Jag skulle nog i alla fall vara tveksam till att arbeta i en akut miljö med många misstänkta coronafall. Men jag utesluter inte att jag skulle kunna ändra mig om läget blir allvarligare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida