Nu börjar dragkampen

Nu börjar dragkampen
Susanne Fahlén trivs med att ta hand om de födande kvinnorna från att de kommer tills de går hem. Foto: Pernille Tofte

En ny privat förlossningsklinik i Stockholm lockar över barnmorskor från andra kliniker och skapar kris i bemanningen. Då lättar flera på plånboken.

5 februari 2014

Susanne Fahlén är en av omkring 80 barnmorskor som rekryterats till nya BB Sophia i Stockholm. Hon är glad. Det är inte personalansvariga på Stockholms övriga förlossningskliniker.?Stockholms läns landstings första helprivata förlossningsklinik öppnar i mars och leds av barnmorskan Gudrun Abascal, tidigare chef på BB Stockholm. Där har också Susanne Fahlén varit anställd.?

— Jag har trivts fantastiskt bra på BB Stockholm och har aldrig stannat så länge på en arbetsplats, men när vårdvalet infördes 2010 förändrades mycket. Innan dess var de kvinnor som ville föda hos oss garanterade plats. Det är de inte nu och vi fick också öppna för mer komplicerade graviditeter och sjuka mammor. Det har blivit högre tryck och tyngre vård, säger hon.?

Missnöjet bland Stockholms barnmorskor med de allt tuffare arbetspassen och den därmed ökade risken att göra felaktiga bedömningar har eskalerat under den senaste tiden. ?

Senast i december genomförde de ännu en manifestation utanför landstingshuset, samtidigt som politikerna diskuterade bristen på förlossningsplatser.

?Bland annat är det tänkt att krisen ska lösas med det privata BB Sophia. Men hur övriga kliniker ska klara sina uppdrag när de nu dräneras på barnmorskor verkar det inte finnas någon planering för, något som har fått Vårdförbundet att reagera. ”En katastrof”, säger förbundets vice ordförande Pia Arndorff.

??I debatten om bristen på barnmorskor orsakade hälso- och sjukvårdslandstingsrådet (M) Filippa Reinfeldt en twitterstorm när hon sa att barnmorskorna skulle kunna hjälpa till med att lösa bristen genom att inte jobba så mycket deltid. Enligt landstingets siffror arbetade 52 procent av dem deltid 2013, en nivå som har legat fast i flera år. ?

På Vårdförbundets blogg skrev barnmorskan och styrelseledamoten i förbundets avdelning i Örebro, Åsa Holm: ”Man orkar helt enkelt inte arbeta 100 procent så som vården ser ut i dag.”??

När Susanne Fahlén valde att gå över till BB Sophia var det bland annat för att hon ville följa med sin gamla chef, som blir ansvarig där, och för att hon känner att förutsättningarna till ett bra omhändertagande av kvinnor och barn blir goda. Högre lön var inte avgörande.?

— Jag får lite mer betalt för de extrauppgifter jag kommer att ta på mig, men det har definitivt inte varit någon avgörande faktor. Det handlar om att få vara med och påverka, känna att man blir lyssnad på och att ens åsikter räknas, säger Susanne Fahlén.

?För att klara konkurrensen tvingas nu de övriga förlossningsklinikerna vässa sina löner. ?

Medellönen för en barnmorska på Södra BB och förlossningen på Södersjukhuset, där Eva Jansson är vårdchef, är 32 500 kronor i månaden. Hon skulle gärna ge alla ett generellt lönepåslag med ett par tusen i månaden.

?— Dels för att de är värda det, dels för att vi ska få behålla dem.

?Enligt Eva Jansson har Danderyds förlossningsklinik beslutat om en lönehöjning till alla som stannar kvar. Det ska ha satt i gång en andra våg av uppsägningar på övriga förlossningsenheter.

??Att lönesatsningar behövs har även landstingspolitikerna fått upp ögonen för. De utvidgar en tvåårig lönesatsning från 45 miljoner till 59, som från början skulle gå till specialistutbildade sjuksköterskor, men nu också gäller barnmorskor. Beslut fattas i februari. ?

Men även arbetsmiljön ska få extra satsningar de kommande åren. Allt fler förlossningar, men även nya krav pressar barnmorskorna i Stockholm. En stor skillnad mot tidigare är att patienternas krav har blivit högre, enligt Eva Jansson.?

— De födande kvinnorna har informerat sig och kräver mycket stöd och full närvaro, vilket de ska ha. Antalet anmälningar om brister i vården har ökat, och med det barnmorskornas rädsla för att göra fel, säger hon.??

Att pressen lättar när nya BB Sophia startar ställer sig Eva Nordlund, förtroendevald i Vårdförbundet och en av initiativtagarna till barnmorskeupproret, skeptisk till.

 ?— Vad händer med budget, bemanning och vård i resten av Stockholm när detta sker? Jo, det kommer att slimmas. Läget är allvarligt, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida