Nu kan apoteken hålla reda på våra recept

4 augusti 2006

Sedan den 1 juni slipper den som vill att själv hålla reda på sina recept, det sköter Apoteket åt oss. Recepten lagras elektroniskt och medicinerna kan mot uppvisande av legitimation hämtas ut på vilket apotek som helst i landet. Systemet underlättar även för landets distriktssköterskor.

? Det som är skönt är att det blir så lätt att hålla reda på när mina svårt sjuka patienters mediciner håller på att ta slut. Som distriktssköterska får jag bättre kontroll över vilka mediciner patienterna står på.

Det säger Marja-Leena Brännmark vid Furunäsets vårdcentral i Piteå, som ibland hämtar ut sina patienters mediciner på apoteket för att sedan dela upp dem hemma hos dem.

En annan grupp som hon tror får nytta av Apotekets nya tjänst är missbrukare.

? Även de kan ju stå på livsnödvändiga mediciner. Genom att recepten lagras elektroniskt på Apoteket kan jag ha koll på att de inte hämtar ut alla sina mediciner vid ett och samma tillfälle.

Kunden kan få sina recept utskrivna på en lista, men det går också bra att ringa till apotekets kundcentrum och uppge en personlig kod för att få reda på vilka recept som är aktuella. Till hösten ska det även bli möjligt att kolla sitt receptinnehav via Internet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida