Nu krävs legitimation för att ge skönhetsinjektion
Idag träder den nya skönhetslagen i kraft. Endast sjuksköterskor, läkare eller tandläkare får spruta in fillers eller botox. ”Äntligen, det blir mer patientsäkert”, säger Amanda Siberg, som driver egen estetikklinik.
Amanda Siberg har fullt upp just nu. Kund efter kund kommer in på hennes klinik i Saltsjöbaden i Stockholm. De vill hinna fixa till sig innan semestrarna. Amanda Siberg är sjuksköterska och driver sedan 2010 eget företag inom skönhetsbranschen.
Idag börjar den nya lagen för estetiska injektioner och kirurgi att gälla. Tidigare har marknaden saknat reglering. Samtidigt som branschen vuxit kraftigt har konsumenterna i princip saknat skydd, trots att ingreppen kan ge allvarliga skador, om de utförs felaktigt.
Skönhetskirurgi får nu endast utföras av läkare eller tandläkare med rätt specialistkompetens. Trådlyft, fillers- och botoxinjektioner kommer bara få göras av legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare.
Det sistnämna är Amanda Sibergs inriktning. Hon är positiv till den nya lagen, både för kundernas skull och utövarnas.
– Jag har alltid varit för att det ska krävas legitimation för att ge injektionerna. Legitimationen innebär att du har ett annat ansvar. Du har breda, tillräckliga kunskaper som gör behandlingen säkrare, säger hon.
– Anatomin är av största betydelse, att du vet hur kärl, ben och nerver ligger. Men också förstår hur allvarliga konsekvenserna kan bli om en injektion hamnar fel, rent kroppsligt.
Kan täppa till ett blodkärl
Alla som ger estetiska injektioner med fillers ska till exempel vara mycket uppmärksamma på att de inte läggs i ett blodkärl, som då täpps till. Amanda Siberg förklarar att seriösa utövare alltid har hyalas i beredskap, ett ämne som snabbt löser upp fillers.
Hon berättar engagerat om så kallade ”danger-zoons”, ansiktsområden där blodkärlen ligger ytligt, som mellan ögonbrynen, och hur viktigt det är med kunskap.
– Sedan räcker det inte att vara legitimerad sjuksköterska. Ska du arbeta i skönhetsbranschen behöver du gå utbildningar där och helst gå bredvid någon som du kan få stöd av. Jag tror inte alls på kortare intensivkurser. Det räcker helt enkelt inte, säger hon.
Själv har började hon på en av de första skönhetsklinikerna i Stockholm för över 15 år sedan, utbildades och handleddes av en plastikkirurg ”på den tiden när bara kändisar kom och la in fillers”.
Ger själv kurser
Med sin erfarenhet har hon också anlitats till att själv ge kurser och föreläsningar.
– Jag har behövt plugga mycket, men basen som sjuksköterska behövs hela tiden, för att ta anamnes, bedöma kundens den kroppsliga och mentala mående.
För allergiska reaktioner har hon alltid både kortison och en adrenalinspruta tillhands.
Amanda Siberg hoppas nu att den nya lagen verkligen får effekt och sorterar ut oseriösa skönhetssalonger.
– Marknaden har exploderat, med upptäckten att det finns pengar att tjäna. Utvecklingen har gått snabbare än vad beslutsfattarna hängt med. Så det är på tiden att lagen kommer.
Samtidigt har produktmarknaden växt, och numer finns många olika fillers.
– Nu hoppas jag att de dåliga produkterna rensas ut. Seriösa försäljare kommer följa lagstiftningen och sälja till seriösa skönhetsbehandlare. De som säljer dåliga fillers kommer förhoppningsvis försvinna.
Den nya lagen ställer krav på betänketid. Kunden ska få information om skönhetsbehandlingen som är aktuell och sedan ska den tidigast genomföras efter två dygn. Dessutom ska den legitimerade, ofta sjuksköterska, ta en hälsodeklaration, och föra journal, där det ska läggas in bilder på kunden före och efter behandling.
Hoppas på nöjda kunder
Trots att de nya kraven innebär en del merarbete är Amanda Siberg positiv.
– Det här kommer leda till att fler kunder är välinformerade, trygga och nöjda.
Ett annat krav är att varje sjuksköterska har en ansvarig läkare knuten till salongen, som exempelvis skriver ut läkemedlet botox.
Hon tror att suget efter sjuksköterskor till skönhetsbranschen kommer att öka nu.
– Ja, arbetsmarknaden ökar, för det kommer komma fler kunder till de som är sjuksköterskor och därmed följer lagen. Men det viktiga är att den kommer rensa ut oseriösa utövare.
De flesta saknade rätt kompetens
Många salonger har utövare som ger estetiska injektionsbehandlingar, i form av fillers eller botox, utan att ha legitimation för ett vårdyrke. Det visar en ny marknadskontroll från Konsumentverket.
Antalet anmälningar från kunder till Konsumentverket har ökat.
Konsumentverket har just granskat 20 slumpvisa skönhetssalonger. Av de 20 salongerna kunde bara fem visa upp att behandlarna hade legitimation. (Källa: Konsumentverket)
Det går att kontrollera hos Socialstyrelsen att personen som utger sig för att ha en legitimation verkligen har en. Dessutom finns en lista hos Estetiska injektionsrådet, som certifierar seriösa utövare.
Lag om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar
- Från i dag får endast läkare och tandläkare med relevant specialistkompetens utföra skönhetsoperationer.
- Estetiska injektioner med fillers eller botox, samt trådlyft, får endast ges av legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare.
- Nytt är också en åldersgräns på 18 år och krav på betänketid.
- Utförarna måste ha patientförsäkring vilket ökar möjligheterna att få skadeersättning.
- Den som bryter mot lagen riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.