”Nu ligger bollen hos arbetsgivaren i Skåne”

Var det ett slutbud Vårdförbundets avdelning i Skåne fick av Region Skåne som ledde till att löneförhandlingarna avbröts den 3 september?  Nej, inte enligt regionstyrelsens ordförande. 

23 september 2008

– Det låter ju spännande. För både förhandlingschefen och personalchefen talade om för oss att det var deras slutbud. Men vi lyssnar gärna på vad arbetsgivaren har att erbjuda ytterligare, kommenterar Vårdförbundets ordförande i Skåne Pia Arndorff.

Det var i går som Vårdförbundets löneförhandlare mötte regionpolitikerna i Kristianstad för att diskutera vad man ansåg vara brott mot löften som politikerna gav i somras.

Överens om felavlöning

Då var de bland annat överens om att förbundets medlemsgrupper var så felavlönade att det krävs ett långsiktigt strategiskt arbete för att rätta till. De var också överens om att de första allvarligt menade stegen behöver tas under den här avtalsperioden. När så lönebudet kom avbröts löneförhandlingarna den 3 september och Vårdförbundet begärde ett möte med politikerna.

– Visserligen sa de i går att de skulle ta våra synpunkter med tillbaka till tjänstemännen och diskutera men vi kände inget direkt gehör för våra argument.

Men i en lokaltidning såg Pia Arndorff i dag att regionsstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein, hade uttalat sig och att han inte anser att det var ett slutbud. Så nu förväntar vi oss att de hör av sig. Bollen ligger hos dem, säger Pia Arndorff.

”Jag är förvånad”

Jerker Swanstein (m) var en av de politiker som Vårdförbundet träffade i går.  
Vårdfacket har under dagen sökt honom för en kommentar utan att lyckas. Men så här sa han i Helsingborgs Dagblad:

– Våra förhandlare har lämnat ett bud och vi tog emot facket för att höra deras synpunkter. Nu ska vi reflektera på detta till nästa tisdag då vi träffar våra chefstjänstemän och förhandlare. Jag är förvånad att Vårdförbundet går ut nu med detta.

Arbetsgivaren lovade i somras också att gapet mellan Vårdförbundets medlemmar och läkarna inte ska fortsätta öka, men när Skåneavdelningen jämför det bud man fått med läkarnas avtal infrias inte det löftet. Enligt Vårdförbundets beräkningar kommer lönen att öka med drygt 2 400 kronor på tre år för Vårdförbundets medlemmar, medan läkargruppens ökar med över 4 500. 

Ska ordna manifestation

– Väldigt många medlemmar hör av sig till avdelningen, angelägna om att visa vad de tycker i någon form av manifestation. Vi ska ordna en sådan utanför regionhuset i Kristianstad en dag då det är många politiker där, säger Pia Arndorff.

Oavsett vad som händer måste avdelningen och Region Skåne teckna ett lokalt avtal som befäster det centrala avtalet.

– Men det är en ren formsak. Vi kommer inte att underteckna något treårsavtal om det saknar den långsiktiga strategi som vi kom överens om i somras, lovar Pia Arndorff.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida