Nu prövas om vanvård var misshandel

Chefsåklagaren Jörgen Lindberg i Helsingborg har beslutat att väcka åtal mot sjuksköterskan i det så kallade »maskärendet« i Landskrona.

5 augusti 2002

Både sjuksköterskan och läkaren på det äldreboende i Landskrona som uppmärksammats för vanvård av ett trycksår, står åtalade för misshandel, alternativt vållande till kroppsskada eller sjukdom.

Misshandel kräver att en person med uppsåt har skadat någon annan. Och det anser chefsåklagaren Jörgen Lindberg att det rör sig om i det här fallet.

– Både sjuksköterskan och läkaren har låtit saker och ting bero, utan att hörsamma nödrop från övrig personal om att något borde göras åt såret.

Trycksåren förvärrades genom att åtgärder inte sattes in i tid och chefsåklagaren menar att det kan ses som ett uppsåt när yrkesutövare som har kunskap om vad som borde göras inte gör det.

– Det är mycket allvarligare när den som besitter kunskap inte handlar än om en lekman inte gör det, säger han.

Vittnesförhör
Bevisningen i åtalet bygger på vittnesförhör med några undersköterskor, sjukvårdsbiträden och ett par läkare. De har samfällt styrkt att de nu åtalade, sjuksköterskan och läkaren, uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåtit att vidta tillräckliga åtgärder för att lindra patientens smärtor.


Är det inte en brist att bevisningen bygger på uppgifter från andra i personalen som själva har något att vinna på att ansvaret läggs på någon annan?
– Jag delar inte den uppfattningen. Det går att utläsa av daganteckningarna att de har krävt att något ska göras, säger Jörgen Lindberg.

Görs inte två enskilda yrkesutövare till syndabockar för en organisation vars arbetsförhållanden inte är som de ska på det här viset?
– Resonemanget om syndabockar köper jag inte alls. De ska svara för vad de har gjort och de har gjort sig skyldiga till en kriminell handling. Brott är begånget och brott ska åtalas.

Vårdförbundets jurist, Carita Fallström, tror inte att ett åtal mot enskilda personer är ett sätt att komma tillrätta med missförhållanden.

– Man borde i stället se över organisation och rutiner. Sjuksköterskor inom kommunernas äldrevård har en hög arbetsbelastning.

Svårt att styrka uppsåt
Hon har svårt att förstå hur åklagaren ska kunna styrka att sjuksköterskan och läkaren haft ett uppsåt att skada patienten.

– Det är synd att hans vilja att få till ett principiellt ärende ska få gå ut över två enskilda personer som redan nu är hårt prövade av det som hänt, säger Carita Fallström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida