Nu ska byggandet av Nya Karolinska granskas

Nu ska byggandet av Nya Karolinska granskas
Efter flera avslöjanden om prislappen för Nya Karolinska sjukhuset går Alliansen med på en oberoende granskning av hela projektet.

Den styrande Alliansen släpper in oberoende granskare, som ska syna alla delar av det dyra och kritiserade projektet.

Beskedet kom i förra veckan i form av ett debattinlägg i Svenska Dagbladet, där Alliansen gav sin bild av Nya Karolinska-projektet.

Redan i juni krävde den politiska oppositionen i Stockholms läns landsting en extern granskning. Detta sedan Svenska Dagbladet bland annat publicerat uppgifter om att den beräknade kostnaden för hela NKS, inklusive driften till 2040, blir 61,4 miljarder och inte som tidigare beräknat 52 miljarder.

Landstingsdirektören fick uppdrag

Alliansen valde då att ge landstingsdirektören Toivo Heinsoo i uppdrag att titta på om det var nödvändigt med en granskning utöver den som landstingets revisorer fortlöpande stod för. Något besked har ännu inte kommit från det hållet, men nu väljer alltså Alliansen ändå att öppna dörren för en oberoende granskning.

– Det ska inte råda några oklarheter om att vi vill att en eller flera revisionsbyråer får analysera vad som har hänt. Det är faktiskt viktigt att det sker när det ändå handlar om en av de största investeringarna i offentlig sektor och att vi använt en finansieringsmodell som knappt använts i Sverige förut, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) till Svenska Dagbladet.

Den finansieringsmodell hon talar om kallas offentlig-privat samverkan, OPS, och har kritiserats i sammanhanget, bland annat av landstingets egna revisorer.

Vem ska granska?

Att Alliansen inte tillsatte en utredning redan i början av juni beror på att oppositionens krav kom plötsligt, förklarar Anna Starbrink.

– Vid sittande möte ville vi inte fatta något definitivt beslut. Dessutom behöver vi gå genom hur granskningen ska gå till och vem som ska göra den. Det finns flera stora aktörer som redan varit inne i det här projektet och de kan naturligtvis inte komma ifråga, säger hon till Svenska Dagbladet.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida