Nutrition & ätande
Ur innehållet i Vårdfackets temabilaga om Nutrition & Ätande, som du kan beställa genom att klicka på länken till höger.
Fiffigt vatten talar om hur mycket energi vi omsätter
Nu kan man se hur mycket människor egentligen har ätit. Den dubbelmärkta vattenmetoden ger ett mått på total energiomsättning.
Inaktuella viktrekommendationer för gravida
Hur mycket ska gravida äta? Och hur många kilo är lagom att gå upp i vikt? Forskning visar att det är dags att omvärdera våra 30 år gamla riktlinjer.
Vanligt med järnbrist hos 2,5-åringar
Järnbrist är fortfarande en av de viktigaste näringsbristerna i världen. Men inte bara i fattiga länder. I en nyligen gjord svensk undersökning bland 367 friska 2,5-åringar hade var tionde barn järnbrist. De med järnbrist drack mer mjölk än barn utan järnbrist. Barn som drack järnberikad välling hade däremot ingen järnbrist.
Cancersjuka barn tappar ofta matglädjen
Smaktester gjorda på ungdomar som cytostatikabehandlas för cancer visar att den främsta anledningen till att de tappar matlusten är att deras smakupplevelser förändras.
Lustfylld matträning kan bryta ond cirkel
Mat och ätande är positivt och njutningsfullt. Det får både barn och föräldrar lära sig på Sachsska barnsjukhusets/Södersjukhusets dagsjukvårdsavdelning där barn med mycket svåra uppfödningsproblem behandlas.
Svårt att förändra attityder
Studier visar att personal i kommunal äldreomsorg har en tveksam eller negativ inställning till faktorer av betydelse för ätande och näringstillstånd. Nu prövas ett instrument för mätning av attityder, för att åtgärder ska kunna vidtas inom rätt område – där de negativa attityderna finns.
Utred dåligt näringstillstånd
Näringstillståndet måste utredas, inte bara bedömas.
Rutiner för nutritionsbehandling måste ha ledningsstöd
Nu ska näringstillståndet på alla patienter som skrivs in på Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge bedömas. I den datoriserade journalen finns sökord som stöd för dokumentation av bedömningen.
Observera när patienten äter
Det allra viktigaste för att upptäcka ätsvårigheter är att observera patienten. Det räcker inte alltid med att fråga. Och metoder för bedömning ska vara enkla.
Måltider med doft och smak stimulerar patienternas aptit
– Mat på sjukhus behöver både vara näringsrik och delikat, säger nutritionssjuksköterskan Viktoria Wallin, en av de ansvariga för ett nytt matkoncept på Ersta sjukhus i Stockholm.
Vanliga kostråd fungerar inte för patienter med kort tarm
Personer med korttarmssyndrom, KTS, behöver speciell nutritionsbehandling. På Ersta sjukhus i Stockholm finns en av landets två specialistmottagningar.
Vagt underlag för riktlinjer om nutrition vid skallskador
En adekvat nutrition kan ha stor betydelse för överlevnad och återhämtning efter svåra förvärvade hjärnskador. Det vetenskapliga underlaget är dock för vagt för att riktlinjer för nutritionsbehandlingen ska kunna tas fram.
Lättnad för cancersjuka att få näringsdropp
I en kvalitativ studie berättade patienter i palliativt skede att de kände sig piggare och starkare när de fick näringsdropp några gånger i veckan. Även stressen kring att få i sig tillräckligt med mat släppte.
Rutinerna måste bli bättre
Även nattpersonalen måste kunna servera de gamla mat. För att inte nutritionsproblem ska missas måste ansvarsfördelning och rutiner vara tydliga och anpassade till individen.
Äldres ätande en viljehandling
Jag har nog lust att äta, för jag vill ju inte gå svältdöden till mötes. Så uttrycker sig en 95-årig kvinna i en intervjustudie om vad som styr äldres aptit och vilja att äta.
Dålig munhälsa kan leda till undernäring
Med sjuksköterskor bättre utbildade i munhälsa och kontinuerlig uppföljning av äldre patienters munstatus skulle många troligen återhämta sig snabbare efter sjukdom. Med dålig munstatus ökar nämligen risken för undernäring.
Viktnedgång hos Alzheimersjuka kan förhindras
Det går att förhindra Alzheimersjukas viktnedgång med enkla åtgärder. En god måltidsordning och individuell nutritionsbehandling motverkar undernäring.
Nutritionspolicy ger resultat
Den gamla kvinnan på demensboendet gick upp varje natt och ramlade. Det visade sig att hon var hungrig eftersom middagen serverades tidigt på kvällen. Hon letade helt enkelt efter mat. Genom att ge henne ett mellanmål på kvällen var problemet löst.