Ny behandling lindrar post-poliosyndrom

Det är en inflammatorisk process i centrala nervsystemet som orsakar post-poliosyndrom och inte utmattade nervceller som man trott tidigare. Behandling med immunglobulin har visat sig effektiv.

20 februari 2004

En ny undersökning från Karolinska institutet i Stockholm visar att efter tre dagars behandling med immunglobuliner försvann nästan alla inflammatoriska ämnen i patienternas ryggmärgsvätska.

De 16 patienter som ingick i studien tyckte också att symtomen som vanligen består av ökad trötthet, balansstörning, förlamning och ibland även andningssvårigheter lindrades. 

– Den nya behandlingen gör att sjukdomsprocessen stannar upp och för vissa patienter kan det betyda att de slipper hamna i rullstol, säger professor Tomas Olsson på Karolinska institutet.

En avgörande uppföljningsstudie

Hittills har behandlingen bestått av rehabiliterande åtgärder som sjukgymnastik. En uppföljningsstudie som pågår just nu är avgörande för när man kan börja använda den nya behandlingsmetoden.

– Om resultaten är lika uppmuntrande som i den förra studien kan man börja behandla patienter med post-poliosyndrom inom ett år, säger Tomas Olsson.

Han berättar att behandlingsmetoden är förhållandevis billig eftersom effekterna av den håller i sig så länge som mellan ett och ett och ett halvt år.

I Sverige lider cirka 15 000 patienter av post-poliosyndrom. Efter akut insjuknande i polio kan symtom uppstå 30 till 40 år senare. På 1950-talet hade Sverige sin senaste polioepidemi, därefter har allmän poliovaccinering införts.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida