Ny nätbaserad vidareutbildning i magnetresonanstomografi

Nästa höst startar Karolinska institutet Stockholm en webbaserad vidareutbildning i magnetisk resonanstomograf i samarbete med en högskola i Trondheim.

21 september 2006

? Jag blev inspirerad av det föredrag Benny Ehrnholm höll på röntgenveckan i Malmö i fjol, berättar Kent Fridell, som är ansvarig för utbildningen på KI.

Benny Ehrnholm är norsk radiograf av svenskt ursprung. Han har bott i Norge i 20 år och också på årets röntgenvecka presenterade han den utbildning han ansvarar för. Bland annat kunde han visa att nöjdhetsgraden bland studenterna ökat i den andra kurs som pågår just nu jämfört med den första kursen, som avslutades i fjol.

Kursen läses på halvfart

Den första kursen var på 40 ECTS-poäng (vilket motsvarar 30 poäng enligt det svenska systemet), den andra är på 60 ECTS-poäng. Och den gemensamma kursen mellan KI och högskolan i Trondheim blir på 75 ECTS-poäng.

Kursen är i första hand tänkt att läsas på halvfart. Vid minst fyra tillfällen ska kursdeltagarna träffas ?på riktigt?, i övrigt sköter de allt via nätet. Även examinationen klarar man av via Internet. Kent Fridell är nöjd med samarbetet med sina norska kolleger.

? De har bjussat väldigt generöst på sitt material, mer generöst än jag hade väntat mig, säger han.

Mer teknik i norska utbildningen 

Hur går det då att gifta ihop en norsk radiografutbildning med en svensk utbildning för röntgensjuksköterskor?

? Visst har de mer teknik i den norska utbildningen och mer omvårdnad i den svenska. Men när man ser norskor och svenskor i funktion skiljer det inte så mycket på hur de arbetar.

Vilket språk man ska använda är inte avgjort ännu. Men på sikt kommer utbildningsspråket att bli engelska. Då öppnas också en möjlighet att sprida utbildningen till fler länder.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida