Ny och nervös i Norrland

Ny och nervös i Norrland
I juni gick Emin Chebaane ut sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, där han var talesperson för "Inte under 25 000". I höst har han fortsatt vikariera i Tärnaby, nu på ambulansen.

På en sjukstuga i södra Lappland har Emin Chebaane lärt sig att tänka utanför boxen och lita på sina egna beslut. Här är hans berättelse.

5 november 2014

”När jag sökte min första tjänst som sjuksköterska var jag öppen. Ort spelade ingen roll. Men jag sökte mig bara till kliniker och avdelningar som jag verkligen är intresserad av.

?Jag fick tio jobberbjudanden och valde den arbetsplats som gick med på mitt lönekrav, Tärnaby sjukstuga i södra Lappland. Här, i byn som fostrat sju alpina världsmästare, bor ungefär 500 personer.

?Jag fick veta att jag som sjuksköterska skulle få ansvara för vårdcentral, akutmottagning, vårdavdelning, kommunsjukvård, hemsjukvård och kanske rycka ut vid stora olyckor, eftersom det bara finns en ambulans på orten och närmaste svenska sjukhus ligger 25 mil härifrån.?

På kvällar och helger skulle jag vara ensam ansvarig sjuksköterska. Jourläkaren sitter 13 mil bort på Storumans sjukstuga.??

Nu började jag bli skraj. Två veckors introduktion. Ingen tidigare erfarenhet av journalsystemet. Som sjuksköterska skulle jag även arbeta i receptionen och ta betalt.

?Vad gör jag vid ett hjärtstopp? Hur hanterar jag pressen? Jag pratade med mina kolleger om min oro och rädsla för att göra fel och fick otroligt bra stöd. De sade att jag fick ringa dag som natt och om det blev för mycket skulle ambulanspersonalen, som är stationerad i byggnaden mitt emot, kunna rycka in.??

Första passet var jag nervös. Jag hade en palliativ patient på vård­avdelningen och på kvällskvisten kom en tonårsflicka som hade ramlat av en häst och slagit sig i huvudet. Jag ställde frågor, kände och klämde och ringde jourläkaren. Jag berättade att det var mitt första pass som ensam sjuksköterska och att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra. Han förstod min situation, var lättsam och trevlig. Jag kände att jag kunde ställa dumma frågor. Egentligen ville jag bara ha bekräftelse på att jag tänkte rätt.?

Redan efter första veckan kände jag mig säkrare i min roll och på hur akuta sjukdomstillstånd hanteras i glesbygd. Att du tar det säkra före det osäkra. Skickar patienter 25 mil om så behövs. Gör det du kan göra. Mer går inte. Människorna som lever här känner till riskerna.

??Här trivs jag bättre än jag gjort på någon praktikplats under utbildningen. Jag får bra betalt, har mycket bra kolleger. Patientgruppen är alla. I sommar har jag utan större stress fått anpassa mig till rollen som sjuksköterska. Men det är klart, här är det vintern som är högsäsong och inte sommaren…?

Min plan var att söka mig vidare till en större stad. Men det skulle inte förvåna mig om jag i framtiden arbetar i inlandet. Här har jag lärt mig att tänka utanför boxen, utnyttja fantasin och lita på mina egna beslut.”
EMIN CHEBAANE

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida