Ny organisation oroar i Östersund
Hälften av sjuksköterskorna i Östersunds kommun har protesterat mot förslaget till ny organisation.
Bristen på sjuksköterskor är stor i Östersunds kommun. Enligt personalstaten ska de vara 50, men i dag finns bara 32. För att lösa bristen har de ansvariga lagt ett förslag till ny organisation.
Förslaget innebär bland annat att två sjuksköterskor på kvällar och nätter kommer att ha ansvar för 180 patienter och att kvällssjuksköterskorna ska vara mer mobila än i dag och kunna rycka ut till olika platser.
I förslaget talas också om att sjuksköterskornas arbete kommer att renodlas och arbetsuppgifter som i dag utförs av sjuksköterskor ska skötas av undersköterskor.
Osäker vård följden
Men förslaget har väckt oro. När det här skrivs har hälften av sjuksköterskorna var för sig skriftligen protesterat mot konsekvenserna. I breven hävdar de att de i den nya organisationen inte kan ge den goda och säkra vård som hälso- och sjukvårdslagen föreskriver. De protesterande sjuksköterskorna anser att pressen på dem skulle öka, med större risk för felbedömningar.
– En omorganisation är nödvändig. I dag har vi en skenorganisation. På papperet har vi sjuksköterskor dygnet runt överallt, men inte i verkligheten, säger Ingrid Christensen, tjänsteman på verksamhetsförvaltningen och själv sjuksköterska.
I Östersunds kommun finns en kvarboendeprincip. Oavsett omvårdnadsbehov får man bo kvar där man vill. Det har lett till att vårdtyngden blivit densamma på sjukhem och ålderdomshem. Däremot är sjukskötersketätheten större på sjukhem.
Förstår oron
– Vi kommer att ha mest sjuksköterskor på dagtid, vilket ger oss möjlighet att planera vården bättre. Det gör att vi kan ha samma kvalitet på sjukhem och ålderdomshem. Sedan kommer vi kvällar och helger dels att ha två mobila sjuksköterskor, dels två distriktssköterskor som åker ut till de olika boendena. Som vi ser det blir den nya organisationen mindre sårbar än den vi har i dag, säger hon.
Ingrid Christensen framhåller att hon förstår och respekterar oron.
– Tillsammans med Vårdförbundet ska vi träffa alla berörda sjuksköterskor och försöka lösa de frågor som skapat oron, säger hon.