Ny studerandeombudsman:?Jag vill visa nyttanmed medlemskapet

Vårdförbundets roll som både yrkes- och fackförbund tilltalar Erika Björkén, ny studerandeombudsman.??

29 oktober 2009

Hur betydelsefullt Vårdförbundet är blev Erika Björkén på det klara med när hon efter examen i december i fjol började arbeta som sjuksköterska på akutavdelningen på vårdcentralen i Övertorneå.?

– Jag märkte att vi som anställda kunde påverka en hel del, bland annat när det gällde avtalet om sommararbetet; schema, ersättningar och så vidare.?

Den insikten ska hon försöka förmedla till studenter på landets utbildningar. Nu är ungefär 6 000 av de omkring 14 000 student- erna medlemmar.

Senast – när hon var på »hemmaplan« i Luleå – fick förbundet 44 nya medlemmar.?

– Det är ju en bra siffra, kommenterar Erika Björkén. Men ännu viktigare är att se till att de nya medlemmarna ska känna att de får ut något av medlemskapet.??

Hon har satt upp flera mål sedan hon i september började sitt arbete som en av Vårdförbundets två studerandeombudsmän: Öka antalet studerandemedlemmar, vara en resurs för lokalavdelningarna i deras möten med studenterna, få studerandemedlemmarna att känna att deras medlemskap har ett värde.?

– Vi har ju inget procentmål för antalet studerandemedlemmar längre. Men i det här fallet siktar jag gärna mot stjärnorna, så kanske vi når talltopparna, säger hon.??

Erika Björkén gick utbildningen i Finland men blev studerandemedlem i svenska Vårdförbundet redan den första terminen på skolan. Under termin 7 (i Finland är utbildningen ett halvår längre än i Sverige) deltog hon i ett par studentforum i Sverige. Att utbildningen i Finland skiljer sig från den svenska visste hon.?

– Men jag märkte också att det var stora skillnader mellan de olika svenska utbildningarna, säger hon. ?

Nu är hon sugen på att ta itu med det som studenterna finner mindre tillfredsställande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida