Ny teknik ger ökat hopp för små barn med cancer

Om fyra-fem år kommer cirka 2 000 patienter med cancer, främst barn, att kunna behandlas med betydligt större precision än i dag. Samtliga sju landsting som har universitetssjukhus ska tillsammans bekosta en protonstrålningsanläggning i Uppsala.

Många tumörsjukdomar är svåra att behandla med konventionell strålning eftersom skadorna på omkringliggande vävnad ofta blir stora, till skillnad från protonstrålning som är betydligt mer precis. Särskilt användbar är protonstrålningstekniken på små barn, men också på tumörer som sitter nära känslig vävnad, exempelvis tumörer i ryggmärgen, hjärnan och i och omkring ögonen.

Ett av de sista landstingen som beslutar om att delta i finansieringen av protonstrålningsanläggningen blir Örebro. Landstingsstyrelsen där har nyligen beslutat att föreslå landstingsfullmäktige att säga ja till satsningen.

Tillgång för alla i landet

Det innebär att i Örebrolandstinget kommer årligen ett hundratal patienter att få tillgång till en precisionsbehandling som i dag saknas för vissa tumörsjukdomar. Som universitetssjukhus tar Örebro emot patienter från andra landssting med samma behov. Likadant är det för de övriga landstingen med universitetssjukhus, vilket gör att protonstrålningsanläggningen kommer att finnas tillgänglig för alla svenskar som är i behov av just den här typen av behandling.

– Det finns ungefär 2 000 patienter per år som med den nya anläggningen kommer att få en bättre behandling än vad vi kan erbjuda i dag, säger Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Örebro läns landsting.

Kostar 800 miljoner kronor

Investeringskostnaden är beräknad till cirka 800 miljoner kronor och delas lika av landstingen  i Uppsala, Stockholm, Östergötland, Västra Götalandsregionen, Region Skåne, Västerbotten och Örebro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida