Ny utrustning ställde krav
I januari 2002 flyttade thoraxintensivvårdsavdelningen för barn till Lunds universitetssjukhus nya Barn- och ungdomssjukhus. Samtidigt omvandlades avdelningen till en allmän barnintensivvårdsavdelning, med många nya patientgrupper som följd. Parallellt med att avdelningen växte och ny personal anställdes byttes och tillkom mycket ny medicinteknisk utrustning i samband med flytten.
Utbildningsbehovet var massivt.
– Erfarenheter från andra intensivvårdsavdelningar visade att det var problematiskt att få den traditionella körkortsmodellen att fungera. Risken är stor att man bara hinner med ett fåtal körkort per anställd och sedan måste lämna alla de övriga apparaterna, säger avdelningschefen Katarina Johnsson vid barn-iva.
I den vevan väcktes tanken på en modell med personligt utformade kompetenskort och egenansvar. Tanken är att var och en ska ta ansvar för att lära sig de apparater och olika moment som används på avdelningen. Detta i kombination med att arbetsgivaren ger förutsättningarna i form av tid, faktaunderlag och undervisning efter behov.
Efter två år gjordes en avstämning. Mer än 80 procent av personalen hade i stort sett lyckats klara av samtliga apparater och moment.
I januari i år fick all personal nya kompetenskort. Vid utgången av 2005 ska alla rutor vara ikryssade, oavsett hur rutinerad den enskilde sjuksköterskan eller undersköterskan är.
I lönerevisionen ingår en bedömning av hur väl den enskilde lyckats med sitt kompetenskort.