Nya cancerrön kräver ny teknik

Att odla solida tumörceller kräver annan teknik än den som normalt finns på genlaboratorier i dag. Vi står inför en spännande utveckling, säger Carin Nilsson, chef på genetiska laboratoriet vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

I veckan presenterade forskare i Lund nya rön inom cancerforskningen. Professor Felix Mitelman och hans medarbetare menar att alla cancerformer, utom de ärftliga, har samma uppkomstmekanismer.

Tidigare har man ansett att leukemier uppstår ur celler som innehåller fusionsproteiner, som får normala celler att omvandla sig till cancerceller. Solida tumörer däremot har ansetts bero på att bromsmekanismerna som normalt ska hindra tumörer från att uppstå har gått förlorade.

Innebär ökade analyser

Lundaforskarna anser att slutsatsen har dragits därför att man tidigare inte har hittat fusionsgener och fusionsproteiner i solida tumörer, men däremot i leukemiceller. Att hitta dem i solida tumörer är tekniskt svårt.

– De här forskningsresultaten innebär ökade kromosom- och FISH-analyser och den tekniken har vi i dag. Tekniken för att odla solida tumörceller måste vi utveckla. Så för oss betyder det en spännande utveckling av verksamheten, säger Carin Nilsson, biomedicinsk analytiker och chef på genetiska laboratoriet vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida