Nya grupper söker hjälp hos sexolog

Kvinnor mellan 30 och 35 år med bristande sexuell lust och män över 50 med erektionsproblem, har varit de vanligaste besökarna på sexologiska mottagningen i Borås. Men nya grupper har kommit till.

10 juni 2003

? Nu för tiden kommer också män i 30-årsåldern med bristande sexuell lust, berättar Agneta Persson, barnmorska och auktoriserad sexolog.

De är småbarnsföräldrar som förvärvsarbetar mycket, avlöser varandra med barnen och uttröttade sjunker ned i tv-soffan när de kommer hem på kvällen. Sexualiteten riskerar att upplevas som ytterligare ett krav, i stället för något lustfyllt.

Unga kvinnor som upplever svår smärta vid samlag är ytterligare en grupp som blivit vanlig på den sexologiska mottagningen. Agneta Persson och hennes kollega har valt att inte fokusera på själva könsorganet när de träffar kvinnorna. I stället får de berätta om sina tankar kring sexualitet, hur det ska vara för att de ska bli upphetsade och vilka föreställningar de har kring sin sexualitet.

? Det är svårt att dra några generella slutsatser om vilka kvinnor som drabbas av smärta vid samlag, men oftast är det någon händelse som har utlöst det. Det kan vara allt från en svampinfektion till sexuella övergrepp.

Barnmorskan Agneta Persson och hennes kollega, socionomen Gullmaj Larsson, är båda auktoriserade specialister i klinisk sexologi.

Arbetar alltid i par
Tidigare tog de emot sina par en och en, nu arbetar de alltid tillsammans.

? Vi har märkt att vi når resultat snabbare på det sättet. Dessutom lär vi oss av varandra och det blir mer dynamik i samtalen, säger Agneta Persson.

Sexologerna hjälper paren att kommunicera, både verbalt och med beröring. De kognitiva inslagen i behandlingen innebär sensualitetsträningar, tankemässiga instruktioner och att se till det som är här och nu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida