Nya ordföranden ser fyra stora utmaningar

Fortsatt arbete för individuell lönesättning, stopp för stuprörstänkandet, satsning på mångfald bland ledare i vården och ett ökat internationellt sjukvårdsutbyte. Det är de största utmaningarna som den nyvalda ordföranden Anna-Karin Eklund ser framför sig.

Kongressens andra dag avslutades med den nyvalda ordförandens jungfrutal.

– Det här känns väldigt stort och som en spännande utmaning, sa Anna-Karin Eklund, som också berättade att hon ofta fått frågan hur det känns att ta över efter en sådan stark och framgångsrik ordförande som Eva Fernvall. Och det sa hon känns bra. Många stigar finns redan upptrampade, en del nya kommer hon att vilja trampa upp själv.

Resultat i lönekuvertet

Fyra stora utmaningar anser hon ligger framför förbundet. Den första är att varje medlem måste se ett resultat i lönekuvertet när hon eller han har bidragit till att utveckla verksamheten.

– Vi har fått signaler om att arbetsgivarna inte bär avtalet ? men vi ger inte upp, sa Anna-Karin Eklund.

Ett fortsatt hårt arbete för att det är individuell lönesättning och inte centrala fastställda potter som ska gälla väntar.

Bryt småpåvarnas revir!

Den andra utmaningen kallade hon ?Att bryta småpåvarnas revir?.

– Det finns för många som försvarar rutor i organisationsskisser i stället för att utveckla vården genom verkliga förändringar. Vi är trötta på försök att lösa organisationsproblem genom att rita om skisserna.

Gör upp med stuprörens försvarare, sa Anna-Karin Eklund och riktade uppmaningen även till den egna organisationen.

Uppmuntra ledarskapet

Den tredje utmaningen kallade hon att uppmuntra ledarskapet och satsa på mångfald även bland chefer.

– Det är naivt att tro att en nyexaminerad läkare skulle bli en bättre ledare för att äldrevårdsteam än en erfaren arbetsterapeut.

Tills sist vill Anna-Karin Eklund att den svenska vården ska öppnas för omvärlden. Ett internationellt utbyte behövs om vi ska bli världsledande, konstaterade hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida