Nya rationaliseringar drabbar barnmorskor

Rationaliseringarna inom Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm fortsätter. I dag, onsdag, beslutade dess styrelse att koncentrera all verksamhet med provrörsbefruktning till sjukhusets ivf-verksamhet i Huddinge. Personalen i Solna känner sig överkörd.

14 april 2004

– Det är fullkomligt obegripligt. Här bor vi i nya lokaler mitt i stan. Vi flyttade in här för bara drygt ett år sen. Och nu slår de sönder personalgruppen. Jag tror inte någon här tycker att detta är ett bra beslut, säger Eva Melander vid ivf-mottagningen på Norra stationsgatan i Stockholms centrum.

Avtalspension

Hon är en av de fem barnmorskor och lika många biomedicinska analytiker som berörs av beslutet. De flesta, men inte alla, har blivit erbjudna att flytta med till Huddinge. Några har erbjudits avtalspension.

– Jag följer inte med. Det blir väl a-kassa för min del, säger Eva Melander som själv är 60 år.

– Jag har jobbat i 35 år. Jag börjar bli skröplig och orkar inte börja om igen. Vi jobbar ju på ett helt annat sätt här jämfört med i Huddinge.

Sparar sex miljoner

Sammanslagningen av ivf-verksamheterna inom Karolinska universitetssjukhuset beräknas ge en besparing på cirka sex miljoner kronor.

– Men samtidigt gör koncentrationen av verksamheten att vi bättre kan utveckla forskningen och utbildningen. Huddinge är i dag världsledande inom delar av den här forskningen, inte minst är de duktiga på äggdonationer, säger Annika Brehmer, divisionschef för medicin kirurgi.

Patienterna drabbas inte

I Stockholm genomförs årligen cirka 3 000 behandlingar med provrörsbefruktning, varav 1 300 görs på Karolinska universitetssjukhuset: 800 i Huddinge och 500 i Solna. Lika många behandlingar kommer att göras i den nya organisationen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida